Filosoful Gabriel Liiceanu a vorbit, la România în Direct, despre demisia lui Sorin Cîmpeanu de la conducerea Ministerului Educației și despre cum, dintr-un apărător al plagiatorilor a ajuns să se descopere că însuși ministrul era acuzat că a copiat diverse lucrări.
Gabriel Liiceanu spune că, până acum, Sorin Cîmpeanu a rezistat eroic în fruntea Ministerului Educației, cu toate acuzele care i s-au adus, mai ales în ultima vreme:
„A fost contestat periodic, a rezistat eroic, a avut o capacite de a rămâne în picioare redutabilă, indiferent ce acuze i se aduceau, indiferent cum arătau argumentele pentru cum nu se face nicio Românie educată (…) el era prezent la toate televiziunile. Explica într-un limbaj cețoș în așa fel încât să nu înțeleagă nimeni ce lucruri formidabile face și, pas cu pas, a produs reacții, reacții care de obicei erau făcute sub forma articolelor scrise în presa online și de permanenta atenție din ce în ce mai bine focalizată a doamnei Emilia Șercan pe cazul lui.”
Gabriel Liiceanu spune că punctul culminant în cazul lui Sorin Cîmpeanu a venit în momentul în care Emilia Șercan a arătat cum acesta și-a însușit un suport de curs, faptă ironizată recent și de profesorul universitar Cătălin Preda:
„Traseul lui mi-a amintit de un om care ajunge să calce pe un teren moale, o mlaștină în care fiecare pas pe care-l faci te afunzi mai tare. Lucrul ăsta s-a văzut în clipa în care Emilia Șercan, arătând cum a plagiat, cum a preluat pretextând o moștenire textele conducătorului lui de lucrare de doctorat, și-a însușit-o spunând că este absolut firesc pentru că i-a dat-o cadou celălalt. În momentul ăla lucrurile au atins o cotă comică. Nu întâmplător Cristian Preda, unul dintre remarcabilii profesori de filosofie politică de la noi, s-a dus ieri la Ministerul Educației cu o carte a lui, semnată Cristian Preda, a tăiat numele autorului și a pus numele lui Cîmpeanu și a spus că-i face cadou s-o publice sub numele lui.”
Cîmpeanu, mândru de realizările de la Minsterul Educației
Dezvăluirile din ultima perioadă ce l-au vizat pe Sorin Cîmpeanu a stârnit indignarea în lumea universitară, mai spune filosoful Gabriel Licceanu, la Europa FM. Cu toate acestea, fostul ministru al Educației nu a explicat motivul demisiei sale ba, mai mult, a spus că este mândru de realizările sale:
„A stârnit indignarea extraordinară a unor oameni din lumea noastră universitară, vibra aerul de indignare, de stupefacție, până unde se poate merge și și-a dat, iată, demisia. Ciudat însă că nu explică de ce și-a dat-o, care-i motivul? A spus că este mândru de felul în care a pus bazele programului România educată. Sintagma asta și proiectul ăsta e o rușine deopotrivă pentru el dar mai ales pentru cel care l-a inițiat, intrând cu el în alegeri, președintele țării.”
Despre Sorin Cîmpeanu filosoful a mai spus că, inițial, acesta era perceput la apărător al plagiatorilor, dovedindu-se ulterior că însuși ministrul Educației era printre cei vizați de reglementarea prin care plagiatorii sunt scăpați de această învinuire dacă solicită ei însuși retragerea titlurilor dobândite prin copierea altor lucrări:
„Noi am crezut că rolul pe care l-a jucat Cîmpeanu în povestea plagiatelor era acela de instrument nu de persoană interesată direct, deci am crezut că e pus acolo ca să-i apere pe plagiatorii mari care ajung în funcții înalte (…), că e pus ca să creeze mecanisme concrete de salvare a plagiatorilor. Deodată, ne-am dat seama după dezvăluirile Emiliei Șercan că este un plagiator de top, că de fapt el se lupta pentru el, nu numai pentru ceilalți, în primul rând pentru el. Și-a pus granița de la care trebuie să se închidă ochii pe plagiatele până în 2006 mi se pare, care era și o dată de grație a plagiatelor lui, deci el ar fi scăpat împreună cu cei pe care ar fi trebuit să-i scape.”
Urmăriți în continuare România în Direct, prezentată de Cătălin Striblea: