Confidenţialitate

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Asistăm la nașterea unei specii culturale de oameni, generația post-COVID | VIDEO

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, invitatul Ioanei Ene Dogioiu la Piața Victoriei, spune că asistăm în acest moment la „nașterea unei specii culturale de oameni”, influențată de pandemia COVID și crede că protestele anti-restricții vin pe fondul unui sentiment colectiv de frustrare:

„Tind să cred că acest ieșit, această mișcare, nu este împotriva a ceva, ci mai degrabă pentru ceva. Vor să se termine, vor libertatea pe care o aveau odată. La orice moment, alunecarea în violență și în comportament ati-social nu mai au nimic de a face cu protestul, ci intră, treptat, în zona huliganismului. (…) România nu este o țară deosebită, Franța, Germania, Italia, Statele Unite au avut proteste, ceea ce-ți spune că fenomenul este concentrat și în spatele fenomenului există un mecanism.”

Cum ajung protestele să fie uneori capturate de propagandiști? Iată ce spune medicul psihiatru:

„Avem câțiva actori care nu s-au ferit și nu s-au smerit.(…) Propaganda de tip extremist are o origine care este ușor de descoperit în rândul oamenilor ale căror valori sunt, în primul rând, naționaliste, România este a noastră, trebuie s-o recapturăm din ghiarele dușmanilor. Actorii aceștia nu sunt de nicăieri, i-am mai văzut în trecut, și la protestele din 2017, tot apar și tot dispar. Acum, pentru prima oară, au și un loc în Parlament. (…) România nu se împarte doar în alb negru, România este a celor mulți și tăcuți, care sunt oameni de bun simț, care și-au văzut de treaba, slujba lor, de necazurile lor, de bolile lor, care sunt deziluzionați de vacarm.”

Protestele din ultimele zile mai arată și altceva, pe lângă frustrare, spune Gabriel Diaconu. Arată că, mai degrabă, oamenii s-au resemnat cu faptul că autoritățile nu sunt capabile să gestioneze eficient criza sanitară sau, dacă o fac, nu reușesc și să comunice acest lucru:

„Oamenii au obosit să sune gongul ăsta macabru. Poate nu mai este de actualitate să le spunem oamenilor, zilnic, câți au murit. Priza asta permanentă la fenomen a făcut ca și cei mai entuziaști oameni, după 8-10 luni, să înceapă să resimtă oboseala, o nervozitate, o lipsă de răbdare, când se mai termină. După aia ne întrebăm de ce apar proteste, păi apar pentru că e o valvă de refulare. Nenorocirea nu e faptul că oamenii protestează, ci că oamenii s-au resemnat. S-au resemnat cu privire la faptul că statul n-are câini și sistemul n-are oameni cu anvergură, că și dacă poartă mască sau nu e doar o chestiune de timp până strănută și o să fie diagnosticați, că sistemul este ostil, că spitalele sunt neprietenoase.”

Ce ne așteaptă după pandemia COVID? O viață complet diferită, cu o generație schimbată, crede medicul psihiatru:

„Nu există viroză respiratorie la care oamenii să se raporteze la fel. (…) De acum înainte, la primul strănut al copilului, du-te repede, fă testul. (…) Noi asistăm la nașterea unei specii culturale de oameni, generația post-COVID este o generație care, psihologic, va fi altfel raportată la vectorii cu transmitere aerogenă. Eu am 3 copii, copiii mei vor crește mari într-o lume complet diferită față de lumea pe care eu am căpătat-o când eram de vârsta lor.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: