Dobrogea a fost regiunea cel mai puternic lovită de furtuna cumplită care a măturat totul în cale.
Dispeceratele pentru situații de urgență din Tulcea și Constanța au primit, noaptea trecută, peste 1000 de apeluri de ajutor. Din cauza vântului puternic ce a suflat și cu peste 110 km/oră, zeci de localități au rămas fără curent electric și apă potabilă.
Numai in județul Constanța au fost peste 700 de apeluri la 112 care semanalau diverse situații de urgență, inundații, copaci doborâți de vânt și căzuți pe mașini, acoperișuri smulse și aruncate la mari distanțe.
„ S-au executat 230 de misiuni care sunt finalizate la această oră, 46 de localități sunt afectate de fenomenele meteorologice, respectiv alimentarea cu apă și energie dar echipajele lucrează in continuare”, a declarat Ana Maria Stoica de la ISU Dobrogea.
Toate porturile maritime și fluviale, inclusiv Bara Sulina, sunt închise. Potrivit ANR, in largul mării, viteza vântului atins și 115 km/oră. Cinci bărci pesc[rești și un velier s-au scufundat în portul Tomis, la cheu.
Echipe de pompieri sunt incă pe teren până la inlăturarea efectelor furtunii. In sudul județului Constanaț a nins iar echipele de la Drumuri județene au acționat toată noaptea.
Cu peste 300 de apeluri, și pompierii din județul Tulcea au făcut noapte albă. Purtătorul de cuvânt al ISU Delta Tulcea, Daniel Năstase, a declarat că au fost și sunt o mulțime de intervenții:
„19 localități afectate de alimentarea cu energie electrică, două cazuri de inundații, intervenții pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil ori pe autoturisme. Drumurile naționale și județene au fost redate rapid circulației”.
Dobrogea este vizată in continuare de avertizările meteo de vreme rea. Mai ales pentru zona de litoral, unde, până duminică seara, vântul suflă cu o intensitate de până la 90 km/oră.
Foto: Ghiulfer Predescu/ Europa FM