Amenzi mai mari pentru părinții care nu transportă copiii în scaun auto, așa cum îi obligă legea. Asta cere Fundația Siguranță Auto Copii, care subliniază că în continuare țara noastră este fruntașă la capitolul decese în accidente rutiere.
Printre victime, mulți copii: anul trecut, 122 de copii și-au pierdut viața în accidente rutiere și 600 au fost grav răniți.
Fundația propune și soluții pentru a informa părinții asupra riscurilor la care își supun copiii atunci când călătoresc în mașină: printre acestea instalarea unor panouri informative pe soșele privind importanța centurii de siguranță și a scaunului auto pentru copii.
În prezent, potrivit Codului Rutier, părinții sau șoferii care au copii în mașină sunt obligaţi să îi asigure în scaune auto de la nastere pana la 135 cm, adică în jurul vârstei de 4-5 ani. În caz contrat, riscă amenzi între 290 și 435 de lei.
Pentru a preveni astfel de tragedii, Fundația Siguranță Auto Copii cere înăsprirea amenzilor până la 2.000 de lei pentru ca părintii să fie descurajați să mai riște viața copiilor.
O altă soluţie ar fi montarea unor panouri informative pe șosele despre purtarea centurii de siguranţă și a importanţei scaunelor auto pentru copii, spune Alice Dona Mitu, fondatoarea Fundatiei:
”Panouri cu mesaje sociale – centura de siguranță și scaunul auto salvează vieți! Panouri amplasate pe drumurile publice din România.
Există pe piață scaune ne-omologate? Periculoase?
Există. Piața din România, din păcate, nu este o piață care să fie controlată, noi nu avem institute de testare, dar putem prelua rezultatele testelor din afară”.
În realitate însă, în România vedem în continuare copii care stau pe bancheta din spate fără să poarte nici măcar centura de siguranță. Totul pornește de la educația părinților, spune pilotul Titi Aur, specialist în condus defensiv:
”Din păcate, vedem foarte mulți părinți legați cu centura și copilul liber în mașină. Ce îmi spune mie asta? Că părinții ăia nu sunt conștienți. Adică, ei își pun centura doar de frica polițistului, ca să nu-i dea amendă”.
Copiii care depășesc 135 cm Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.