Un bucureștean din patru ar suferi pierderi majore în cazul unui mare seism, fie că e vorba de pierderea propriei vieți, a unei rude sau cunoștințe, a adăpostului sau a locului de muncă – arată un calcul al Fundației Comunitare București bazat pe estimările Departamentului pentru Situații de Urgență. Fundația va începe de luni, 4 martie, în peste 20 de școli din București cursuri de instruire, în care elevii vor fi învățați cum să acționeze în caz de cutremur.
Este vorba de o campanie care se va desfășura între 4 și 8 martie și care se numește „Planul tău de CTRL”. E o campanie care oferă modele de acțiune într-o perioadă în care se comemorează cutremurul din 1977.
Astfel, Fundația Comunitară București atrage atenția asupra nevoii urgente de a pune pe agenda publică pregătirea individuală în caz de cutremur.
Fundația propune popularizarea bunelor practice folosite în alte țări vulnerabile la cutremur. De exemplu, Istanbul a pregătit peste 450.000 de persoane pentru situații de dezastru. Departamentul de Protecție Civilă din Italia peste 400.000.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, Bucureștiul, unul dintre primele 10 orașe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic.
În cazul unui cutremur major, estimează Banca Mondială, pierderile economice în București s-ar ridica la mai mult de 10 miliarde de euro, adică 7% din valoarea PIB.
Sursa foto: Shutterstock