Confidenţialitate

Funcționarii publici vor fi instruiți să folosească noile tehnologii. Cursurile vor fi susținute cu bani europeni | AUDIO | VIDEO

Funcționarii publici – instruiți să folosescă noile tehnologii, de la calculator, la Inteligență Artificială și la noile aplicații pe care statul urmează să le lanseze. Cursurile vor fi susținute cu bani europeni. Peste 30.000 de funcționari publici vor merge la aceste cursuri. Va fi lansată și o platormă numită „e-learning”, pentru companiile private mici, care își vor putea trimite angajații la cursuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru a ne asigura că funcționarii publici din România vor ști cum să folosească această tehnologie avem pregătite două proiecte extrem de importante: și anume un proiect de 10 milioane de euro la Agenția Națională a Funcționarilor Publici prin care peste 30.000 de funcționarivor dobândi competențe digitale. Și doi: pentru că nu lăsăm nici mediul privat în urmă, am semnat contractul în urmă cu două zile pentru platforma națională de e-learning pentru companiile mici și mijlocii din România – vor putea să pregătească angajații folosind cele mai mari companii de tehnologie la nivel mondial să putem să aducem cursuri pentru a ști cum să lucreze cu aceste noi tehnologii: Inteligența Artificială, Cloud Computing și așa mai departe”, a spus ministrul Digitalizării.

Instituțiile publice se vor mișca mai repede. Așa susțin guvernanții. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale, documentele vor fi prelucrate mai repede

Deja proiectul este aplicat în câteva instituții. Între timp, funcționarii sunt încurajați să urmeze cursuri de pregătire, puse la dispoziție de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Funcționarii publici sunt invitați la cursuri, printr-un clip de promovare realizat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. Cum, în clip, un singur angajat ridică mâna, situație frecventă în instituțiile publice, mesajul continuă astfel.

În câteva instituții, este deja folosită inteligența artificială, a explicat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Și pot să dau cel mai recent exemplu: un proiect de procesare automată a datelor pe care l-am deschis în urmă cu aproximativ 2 luni de zile prin care 18 ministere și agenții guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriașe de date printr-o finanțare de 20 de milioane de euro”.

Inteligența artificială ar urma să preia o serie de activități făcute acum de angajați

„Vorbim despre o statistică pe care a publicat-o INS și ANFP prin care în următorii trei ani aproximativ 30% din corpul funcționarilor publici din România urmează să iasă la pensie. Este evident că munca acestor funcționari, o mare parte din munca lor, va putea să fie înlocuită de aceste noi tehnologii”, a mai spus ministrul Digitalizării.

Guvernul anunța la începutul lunii mai că are disponibile fonduri în valoare de 6 miliarde de euro – bani europeni – pentru digitalizare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Raportul Comisiei Europene privind Statul de Drept: Recomandările pentru România și progresele înregistrate de statul român. DOCUMENT