Fundaţia Special Olympics din România (FSOR) anunță începerea proiectului ”Lideri prin sport – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale”, derulat în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS), cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul este implementat în colaborare cu Special Olympics Islanda și va ajunge în 15 județe din țară.
Scopul proiectului este de a forma persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în tehnici de advocacy, leadership și auto-reprezentare, care să constituie Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics pentru a aborda autoritățile locale și pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive.
De asemenea, se va coagula rețeaua informală Comitetul Sportiv National Special Olympics, cu scopul de a reprezenta persoanele cu dizabilități intelectuale (PDI) și de a milita pentru drepturile lor, de a întări capacitățile PDI și a îmbunătăți accesul lor la practicarea sportului.
Sub sloganul ”EU POT!”, proiectul ”Lideri prin sport” va sprijini 675 de PDI din 15 județe să își îmbunătățească starea de sanatate prin practicarea de activități sportive adaptate în mod regulat, să dobândească abilitățile necesare pentru a face advocacy și să devină parte a unor structuri sportive care să le reprezinte interesele pe plan local și national.
”Accesul persoanelor cu dizabilități la facilități sportive este extrem de limitat în România, cu efecte asupra sănătății și incluziunii lor sociale. Autoritățile trebuie să le asigure condiții pentru practicarea sportului și să sprijine activitatea organizațiilor lor sportive.
Totuși, realitatea ne arată că persoanele cu dizabilități intelectuale iau parte la activități sportive în mică măsură. Motivele țin de necunoașterea legislației de către unele PDI, lipsa unei forme de organizare pe plan local (de tipul cluburilor sportive), practica foarte redusă a auto-reprezentării (advocacy) și a conceperii unor planuri coerente de acțiune. Proiectul propune activități care să crească abilitățile sociale ale PDI, să le dezvolte capacitatea de auto-reprezentare și advocacy, activități care să îi scoată din izolare și să-i aducă în centrul comunităților din care fac parte, nu ca asistați social, ci ca Sportivi Lideri care știu și pot să își ceară drepturile”, a declarat Viorel Mocanu, Directorul Sportiv al Fundației Special Olympics România.
Cele mai importante activități ale proiectului ”Lideri prin sport”:
– 60 de Sportivi Lideri (SL) cu dizabilități intelectuale din 15 orașe din România vor fi instruiți în tehnici de advocacy și leadership și vor aborda autoritățile locale pentru a solicita acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente săptămânale și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive.
– Alte 75 de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) vor fi instruite în tehnici de auto-reprezentare.
– Se va forma Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics (CSLSO) cu misiunea de a prezenta drepturile acestei categorii de persoane și beneficiile practicării sportului de către acestea.
– Vor fi înființate 7 Cluburi Sportive cu Certificat de Identitate Sportivă (CSCIS), dedicate PDI, acestea urmând a fi implicate în activități alături de alte 8 cluburi existente.
– Reprezentanții cluburilor sportive și ai Comitetului Sportivilor Lideri vor învăța de la organizația parteneră ASCDMSS și de la colaboratorii de la Special Olympics Islanda cum să facă demersuri de advocacy pentru a obține acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente și cum să obțină fonduri de la autoritățile locale.
– Se va crea rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu rol de reprezentare a PDI și de punere în practică a legislației UE privind nediscriminarea în sport. În acest sens, CSNSO va facilita întâlniri cu factori de decizie, va oferi informații pentru cele 15 cluburi sportive, va conlucra cu Comitetul Sportivilor Lideri SO și cu ASCDMSS, cu scopul facilitării accesului persoanelor cu dizabilități intelectuale la baze sportive și la activități sportive dedicate.
– Se vor organiza Conferința Națională „LIDERI prin SPORT” (care va aduce împreună 90 de participanți interesați de problematica sportului adaptat) și 15 competiții sportive locale, 2 regionale și 1 națională.
– 540 de PDI din 15 județe vor participa la antrenamente și competiții sportive adaptate.
– Proiectul se desfășoară pe parcursul a 36 de luni și este implementat în 15 județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș.