Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere redirecționarea banilor nefolosiți din Programul pentru școli către achiziționarea mijloacelor tehnice specifice învățării on-line, conform unui comunicat de presă al organizației.
Conform sursei citate, Guvernul a alocat 540 de milioane de lei pentru Programul pentru şcoli al României.
Astfel, 79 de milioane de lei sunt destinați acordării gratuite de fructe şi legume şi 38,4 milioane de lei sunt pentru derularea măsurilor educative aferente. Alte 196,4 milioane de lei au fost alocați pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38,4 milioane de lei pentru derularea măsurilor educative aferente. Restul de 188 de milioane de lei sunt destinați acordării gartuite de produse de panificaţie, arată FSLI.
„Având în vedere faptul că, prin Hotărârea nr. 6/09.03.2020, a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, s-a dispus „suspendarea procesului de învățământ în unităţile şcolare publice din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, post liceal şi profesional, în perioada 11-22.03.2020, cu posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei la nivel naţional”, iar prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 s-a instituit starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile, stare de urgență prelungită, începând cu data de 15 aprilie 2020, cu 30 de zile (prin Decretul nr. 240/2020) este evident faptul că, de la data de 11 martie 2020, fondurile alocate de la bugetul de stat pentru Programul pentru școli al României, au rămas nefolosite, din cauza suspendării cursurilor. Practic, fondurile neutilizate, la finele anului bugetar vor fi returnate la bugetul de stat! Un calcul aproximativ arată că această sumă nefolosită este de peste 160 de milioane de lei, sumă cu care s-ar putea achiziționa, de exemplu, tablete suficient de performante pentru aproximativ 200.000 de elevi, aproape de numărul elevilor care nu pot participa în această perioadă la învățarea on-line din cauza lipsei echipamentelor necesare pentru acest tip de învățare”, transmite sursa citată.
În aceste condiții, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ca, la prima rectificare bugetară din anul 2020, sumele încă neutilizate, aferente Programului pentru școli, să poată fi folosite pentru achiziționarea de terminale de tip desktop, laptop, tabletă funcţionale pentru elevi.
„Solicitarea noastră are la bază faptul că, pe perioada stării de urgență, realitatea ne-a arătat că există un număr semnificativ de elevi, proveniți din zonele rurale și din familii defavorizate, care nu au mijloacele tehnice necesare pentru a participa la activitățile didactice ce se desfășoară în format online, întrucât nici unitățile de învățământ, nici inspectoratele școlare și/sau autoritățile locale nu le-au pus la dispoziție aceste dispozitive!”, subliniează sindicaliștii.