Confidenţialitate

Fructoza și capcana fructelor: Ce se întâmplă când facem exces de fructe? Dr. Mihaela Bilic explică | VIDEO

Fructele ar trebui să fie opțiunea noastră atunci când simțim nevoia să mâncăm o gustare dulce și să savurăm un desert. Despre fructe, și cu bune și cu rele, la Europa FM pe „Frecvența Gustului” cu Mihaela Bilic.

„Trebuie știut că fructele – așa le-a lăsat natura, așa este conceput metabolismul nostru – trebuie să fie un aliment, un ingredient special în alimentația umană. Din fructe ne îngrășăm tare ușor. Se vede treaba că la Geneză poate nu erau prea multe fructe.

Nu aveam din ce să facem rezerve de grăsime, mâncarea era rară și natura a considerat că fructele trebuie să fie un element special care se metabolizează diferit de restul mâncării – adică în fructe avem apă cu zahăr, fructoza, zahărul natural din fructe este ingredientul principal. Mai avem minerale, vitamine – numai că acestea intră la capitolul micronutrienți, deci nu au calorii și nu le putem pune pe cântar. Au fibre și multă apă. Deci în fructe avem – ca și în legume – peste 90% apă, avem fibre cu condiția să le mestecăm cu tot cu coajă și avem această fructoză, acest zahăr natural din fructe”, spune Mihaela Bilic.

De ce este specială fructoza?

„În primul rând, la capitolul intensitatea gustului ne dă un gust dulce mai intens decât glucoza – deci decât amidonul, decât carbohidrații din cereale. Când mâncm fructe simțim gustul dulce intens, lucru pe are nu îl simțim când mâncăm orez, pâine sau chiar și lapte”, explică Mihaela Bilic.

„Și glucoza și fructoza au 4 calorii pe gram, deci din punct de vedere caloric nu este mare lucru, însă spre deosebire de glucoză – adică spre deosebire de făinoase – fructoza nu crește glicemia. Am putea considera că acesta este un avantaj. Este un avantaj mai ales în cazul diabeticilor, care au probleme de reglare a glicemiei – fructoza nu are impct pe glicemie. Însă, faptul că nu crește glicemia este o capcană pentru că nu satură”, mai spune Mihaela Bilic.

„Nouă când ne crește glicemia simțim o senzație de sațietate. În cazul fructelor, mecanismul acesta nu funcționează. Fructoza nu crește glicemia, aduce 4 calorii pe gram și în condițiile în care nu crește glicemia noi putem mânca și un fruct, dar și o ladă cu fructe”, subliniază Mihaela Bilic.

„Dacă facem un exces de fructe, fructoza se duce în ficat, fermentează precum mustul în butoi, se transformă în alcool și se pune grăsimă pe burtă – deci, aici este capcana fructelor”, spune Mihaela Bilic.

Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului” cu Mihaela Bilic

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mihaela Bilic: „Brânza este o esență de lapte și se mănâncă cu măsură” | VIDEO