Preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) a fost invitatul medicului Mihaela Bilic, în emisiunea Frecvența gustului, la Europa FM.
Discuția cu Sorin Minea a fost una despre carnea de porc. Cât este de sănătoasă? De ce o caută sau de ce o evită românii?
– Când vine vorba de carne, care vine la pachet cu grăsimea din natură, ce ați constatat dvs ca obiceiuri de consum? Mai iubește românul porcul?
– Sorin Minea: Da, îl mai iubește. Din păcate, marea majoritate a românilor vor o bucată fără grăsime . Un file de porc ca să facă friptură. Pe mine mă oripilează. Grasimea aceea care este pe marginea cotletului de porc se duce în carne, îi păstrează consistența și îi dă aroma. Este una dintre proprietățile grăsimilor: îi păstrează consistența și îi transmite aroma. În același timp, idea fixă că că grăsimea ne îmbolnăvește e complet falsă. Dar ani de zile ni s-a spus acest lucru. Si atunci alergăm după carne slabă. E o modă. O friptură de vită fără grăsime e nuntă fără lăutari.
– Va deveni și tare și greu de digerat…
– Iar idea fixă … că fierbe-o bine, prăjește-o bine … la porc, s-a tras de la trichină, care ăn România a fost și nu se făcea controlul. Acum se face. Cu cât prăjești sau fierbi mai bine o bucată de carne, cu atât devine mai greu digerabilă. O friptură în sânge e cea mai bună…
– Am putea să o mâncăm și crudă, în condiții de siguranță alimentară. Dacă vrem să mâncăm bine și să facem alegeri corecte pentru metabolism, pentru digestie … trebuie să așteptăm aceste adevăruri pe care le avem și în instinct … omul e făcut să fie carnivore, deși tendința este să devenim vegetarieni și să ieșim la păscut .
– Bine, odată cu vârsta reduce carnea , e o chestier pe care o faci reflex. Dar, în același timp, să mănânci grass au cu carne fără să faci un efort fizic susținut, tot nu e bine.