Ar fi vorba despre câteva sute de soldați care ar spori forțele străine de la noi, prezente pentru a descuraja acțiunile agresive ale Rusiei. Anunțul vine după ce Statele Unite au decis să trimită 1.000 de militari în baza unui acord direct între București și Washington.
Ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, a declarat joi, la București, că Parisul va înainta propunerea de a disloca în România forțe la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, reuniune ce va avea lor peste aproximativ 2 săptămâni:
„Am comunicat această disponibilitate și această disponibilitate va fi propusă la reuniunea miniștrilor Apărării europeni, care va avea loc în câteva zile, am exprimat această disponibilitate foarte clar.”
Ministrul francez de Externe și omologul ucrainean au participat joi dimineață, ca invitați, la o discuție a șefilor diplomației din formatul București 9.
Diplomații din Estul Europei s-au reunit pentru face schimb de informații despre situația de la granița ruso-ucraineană, a explicat ministrul român de Externe Bogdan Aurescu:
„Actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei ci este vorba despre securitatea spațiului euro-atlantic în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spațiu, așa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea trans-atlantică. Deci, ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne la Marea Neagră.”
Directorul GlobalFocus Center Romania, Oana Popescu, crede că felul în care SUA și Franța se comportă în ceea ce privește sporirea securității în estul NATO arată că, deocamdată, România se poate baza, fără rezerve, în primul rând pe Statele Unite:
„Principala diferență este aceea că securitatea României, de foarte mult timp, se bazează în primul rând pe parteneriatul strategic cu Statele Unite. Avem aceeași evaluare a situației de securitate, lucru care nu se întâmplă neapărat cu Franța. Cred că principala diferență și principala problemă stă în faptul că Franța, în cadrul Uniunii Europene și NATO, este în primul rând interesată de sudul continentului și acolo sunt în mod real resursele franceze, și din punct de vedere militar și din punct de vedere de gândire. Ori, în momentul de față, ce vedem este o conștientizare mai clară din partea franceză a faptului că există un pericol la est. Franța a și elaborat acum puțin timp prima strategie pentru Marea Neagră de la Napoleon încoace. Reprezintă o schimbare de viziune, mă tem însă că nu este dusă până la capăt în momentul ăsta, așa încât tot Statele Unite rămân principalul pilon de colaborare pentru România și cred că asta se vede și în lipsa de rezerve în viteza cu care Statele Unite au fost gata să trimită trupe.”
În criza de securitate, preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta joi, din nou, cu președinții Rusiei, Ucrainei și Poloniei. Miercuri seară, Macron a vorbit pe această temă și cu preşedintele american Joe Biden.
Autor: Anca Grădinaru