În Franța, Adunarea Naţională (camera inferioară a Parlamentului de la Paris) a deschis dezbaterea despre sinuciderea asistată pentru bolnavii în fază terminală, relatează DPA. Se aștepată ca dezbaterile să dureze mult timp; proiectul de lege nu va fi adoptat mai devreme de un an, notează DPA.
Proiectul legislativ prevede ca adulţilor care suferă de o boală ce le pune viaţa în pericol, care sunt capabili să ia decizii pe termen mediu şi a căror durere nu poate fi atenuată, să li se permită să solicite eutanasia.
Ei trebuie apoi să primească un răspuns la solicitarea lor într-un termen de cel mult două săptămâni. Dacă este posibil, pacienţilor li se va cere să administreze ei înşişi dozele letale.
Subiectul este controversat în Franţa. Administrarea de medicamente fatale unei alte persoane este în prezent ilegală, dar moartea pasivă asistată, de exemplu prin oprirea echipamentelor care ţin o persoană în viaţă sau prin administrarea de analgezice puternice care accelerează moartea ca efect secundar, este permisă.
În următoarele două săptămâni, parlamentarii vor dezbate peste 3.000 de amendamente. Proiectul de lege trebuie apoi depus şi la Senat. Nu este de aşteptat ca actul normativ să fie adoptat mai devreme de un an.
Acest demers a fost precedat de un proces lung cu participarea populației. O convenţie a cetățenilor francezi a votat cu majoritate în favoarea deschiderii drumului pentru eutanasia activă.
Sursa foto: Shutterstock