Este vorba despre procesul de monitorizare a felulul în care funcționează Justiția în general și statul de drept. Eliminarea MCV ar fi un pas important pentru România pentru a putea intra în Spațiul Schengen, spațiul de liberă circulație al UE.
Într-un raport de informare al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului francez, citat de Hotnews, se arată că ridicarea MCV-ului pentru România și Bulgaria este prematură, atât timp cât obiectivele de referință fixate pentru fiecare dintre țări nu sunt pe deplin atinse.
Este vorba despre asigurarea unei independențe totale a magistraților, neintervenția politicului în afacerile judiciare, o luptă eficientă împotriva corupției și asigurarea unor criterii clare pentru alegerea șefilor de Parchete și Instanțele de Judecată.
Toate acestea au fost avute în vedere la realizarea noilor proiecte ale Legilor Justiției de către ministerul de resort, iar proiectele sunt acum în dezbatere publică.
Franța consideră că fără MCV, voința politică a guvernelor să implementeze reforme nu ar fi fost la fel, iar Bulgaria și România nu au progresat în același ritm și nici în manieră lineară, arată Senatul de la Paris.
În ceea ce privește România, Senatul francez subliniază că, deși Comisia Europeană a remarcat progrese în ceea ce privește o serie de recomandări pe care ni le-a făcut în rapoartele MCV, s-au făcut și pași înapoi față de anii anteriori.
În 2019, după modificarea legilor Justiției de PSD, Comisia Europeană a scris în raportul MCV de atunci că „situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”.