Statul francez a prelungit starea de urgență până pe 10 iulie. Starea de urgență a fost declanșată inițial pe 22 martie, iar atunci autoritățile stabiliseră că va fi menținută vreme de două luni.
Cu toate acestea, luni, 11 mai, Franța începe să aplice noi masuri ce prevăd relaxarea restricțiilor impuse în contextual pandemiei de coronavirus, potrivit Euronews.
Luni, magazinele din Franța s-au redeschis, iar oamenii pot ieși din case, având la ei declarații pe proprie răspundere.
Călătorii ce ajung în Franța, din afara Uniunii Europene, din zona Schengen și din Marea Britanie și care au fost în zone ce înregistrează multe cazuri de COVID-19 (lista a fost publicată de Ministerul Sănătății), vor trebui să stea în carantină, pentru 14 zile. Totuși, decizia de carantinare poate fi contestată în instanță.
Un alt punct la planului francezilor – victimele violenței domestice nu vor sta în carantină la aceeași adresă cu agresorii lor.
Planul de relaxare prevede și crearea unui sistem informatic menit să identifice persoanele infectate, dar și să colecteze informații despre persoanele cu care au intrat în contact, scrie Euronews. Personalul medical va putea înregistra datele în sistem chiar și fară acordul persoanei, daca este necesar. Asistenții sociali vor trebui să aibă liste cu persoanele infectate. Informațiile vor fi păstrate până la trei luni.
De luni, purtarea măștii devine obligatorie în transportul public din Franța, așa că cei care vor fi prinși fară mască vor fi sancționați.
Noile masuri aprobate de statul francez prevăd și puteri sporite pentru primul ministru. Astfel, prin decret, acesta poate limita circulația persoanelor și vehiculelor. De asemenea, poate limita accesul la anumite mijloace de transport, daca este nevoie. Tot în caz de nevoie, pot fi închise spații publice.