Confidenţialitate

FRANȚA: Manifestarile care marcheaza eliberarea de sub Germania nazista continua si astazi

Se întâmpla la 6 iunie 1944, moment decisiv pentru al Doilea Război Mondial.

Atunci, țările occidentale s-au eliberat de sub Germania nazistă, iar altor state din estul continentului li se impunea comunismul de către armata Uniunii Sovietice.

La ceremoniile de astăzi din Franța participă numeroși șefi de stat printre care Regina Marii Britanii, Barack Obama și Vladimir Putin.

Va fi poate pentru ultima dată când unii dintre principalii actori ai evenimentelor de acum 70 de ani, veteranii de război, se vor întoarce pe plajele pe care au luptat.

6 iunie 1944 a rămas în istorie drept ziua cea mai lungă.

Era declanşată Operaţiunea Overlord, debarcarea Aliaţilor în Normandia.

O operațiune militară de amploare care avea să schimbe cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bătălia pentru Normandia, purtată între forțele germane și forțele Aliaților s-a desfăşurat între 6 iunie şi 19 august 1944, când Aliații au traversat Sena sau, potrivit altor istorici, până în 25 august, când a fost eliberat Parisul.

Pe plajele unde au debarcat trupele britanice, canadiene și americane, sunt acum zeci de muzee şi situri istorice care vor marca, fiecare în felul lor, evenimentele petrecute acum şapte decenii.

Operațiunea militară marca începutul eliberării țărilor occidentale de sub ocupația Germaniei naziste.

Pe de altă parte, unor țări din estul Europei li se impunea de la acea dată comunismul.

În Franța sunt prezenți, în aceste zile, Regina Elisabeta a II a Marii Britanii, preşedintele american Barak Obama, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin. Toți liderii de stat au fost primiți de preşedintele francez Francois Hollande.

Astăzi, Legiunea Regală Britanică va organiza o mare slujbă de comemorare la care vor participa oficiali britanici şi francezi, alături de veterani de război.