O amplă dezbatere despre identitatea donatorilor de spermă a început în Franța, relatează Euronews, care amintește că lichidul seminal oferit voluntar ajută cuplurile infertile sau femeilor singure să aibă copilul dorit. În plus, donatorii primesc diverse sume de bani.
În unele ţări europene, precum Franţa, ei pot rămâne anonimi pentru restul vieții copilului, cu excepția cazului în care acesta dorește să îşi cunoască tatăl, chiar îşi fără consimţământul părintelui.
În ultimii ani, însă, a crescut numărul statelor care au introdus legi care îi împiedică pe donatorii de spermă să-și protejeze identitatea.
A apărut întrebarea dacă este mai important dreptul la anonimat total sau cel de a permite unui copil să ştie cine este tatăl său biologic.
Din 1970, anul în care donările de spermă au fost legalizate în Franţa, acestea au contribuit la aproape 70.000 de nașteri.
Euronews dă exemplu unui cuplu, Arthur şi Audrey, ambii născuţi prin inseminare artificială de la donatori necunoscuți, şi care se luptă în instanţă de aproape 10 ani pentru a-și descoperi istoria genetică pe linie paternă.
În următoarele șase luni, experţi în etică vor dezbate această dilemă de moralitate în Hexagon, pentru a face eventuale recomandări de modificare a legislaţiei.