În conferința de presă susținută de Frans Timmermans s-a vorbit despre statul de drept din România.
Prim vicepreşedintele Comisiei Europene somează Guvernul României să nu adopte noi acte normative care să afecteze sistemul judiciar dar şi să respecte recomandările Guvernului Uniunii în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
”Avertizez Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate (n.r. Scutire de pedeapsă a unui infractor din cauza unor împrejurări speciale, prevăzute de lege) pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție”, a subliniat oficialul european.
Frans Timmermans nu a invocat posibila activare a articolului 7 în cazul României şi nu a dat un termen Guvernului, însă a folosit de mai multe ori în avertisment cuvânt “URGENT”.
Prim vicepreşedintele Comisiei Europene a explicat după reuniunea comisarilor Uniunii, că deşi a discutat frecvent în ultimele două luni, cu premierul Viorica Dăncilă, recomandările privind respectarea statului de drept se lasă aşteptate.
Pe de altă parte, primvicepreşedintele Comisiei a anunţat că instituţia ia în calcul înfiinţarea unui instrument de monitorizare a respectării statului de drept în fiecare stat membru.
”Din nefericire, au apărut tot mai multe îngrijorări legate de respectarea statului de drept în Uniunea Europeană. În unele situații, Comisia a activat Articolul 7”, a anunțat Frans Timmermans şi a adăugat:
“A devenit clar că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a asigura apărarea, consolidarea și respectarea statului de drept pe întregul teritoriu al Uniunii. Pornind de la dezbaterile în curs și întemeindu-se pe experiențele anterioare, comunicarea de astăzi își propune să inițieze acest proces prin stabilirea unor posibile piste de reflecție asupra acțiunilor viitoare.”
Ulterior, Comisia Europeană a explicat într-un comunicat ce are în vedere:
“Apărarea, consolidarea și respectarea statului de drept în Uniune sunt responsabilitatea comună a instituțiilor UE și a tuturor statelor membre. Comisia a recurs deja la o gamă largă de instrumente pentru a monitoriza, a evalua și a răspunde cu rigurozitate preocupărilor legate de statul de drept în statele membre; printre aceste instrumente se numără Cadrul privind statul de drept, procedura inițiată în temeiul articolului 7 alineatul (1) din TUE, procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, precum și semestrul european, tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană și mecanismul de cooperare și de verificare (MCV). Pe baza experienței acumulate până în prezent grație tuturor acestor instrumente, Comisia prezintă astăzi trei piloni care ar putea contribui la promovarea asigurării eficace a respectării statului de drept în Uniune:
O mai bună promovare: normele și jurisprudența în materia statului de drept nu sunt întotdeauna suficient de bine cunoscute la nivel național. În vederea remedierii acestei lacune, ar trebui să se focalizeze eforturi sporite în direcția unei mai bune promovări la nivel național a cunoștințelor legate de normele și de jurisprudența având ca obiect respectarea statului de drept. Acest lucru s-ar putea materializa, de exemplu, prin activități de comunicare pentru public, prin abordări comune la nivelul UE care să contribuie la promovarea unei culturi mai puternice a statului de drept la nivelul instituțiilor și al profesiilor, prin colaborarea constantă cu Consiliul Europei, precum și prin participarea societății civile la nivel regional și local.
Prevenirea timpurie: Chiar dacă responsabilitatea principală pentru asigurarea respectării statului de drept la nivel național le revine statelor membre, UE poate oferi un sprijin important pentru consolidarea rezilienței sistemelor și a instituțiilor esențiale. Cooperarea și dialogurile periodice ar putea contribui la o mai bună înțelegere a situației statului de drept și a evoluțiilor din statele membre, precum și la soluționarea timpurie a oricărei chestiuni legate de statul de drept.
Un răspuns adaptat: Diversitatea provocărilor referitoare la statul de drept necesită răspunsuri diferite și eficace. Comisia va continua să asigure aplicarea corectă a legislației UE prin intermediul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Ar putea fi, de asemenea, oportun să existe diferite abordări în domenii de politică specifice, cum ar fi propunerea Comisiei privind protejarea intereselor financiare ale UE. În plus, ar putea fi avute în vedere unele îmbunătățiri ale Cadrului privind statul de drept aflat în vigoare, inclusiv furnizarea timpurie de informații Parlamentului European și Consiliului și primirea de sprijin din partea acestor două instituții, precum și stabilirea unor termene clare pentru durata dialogurilor.
Etapele următoare
Comisia invită în prezent Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul și statele membre, precum și părțile interesate relevante, inclusiv rețelele judiciare și societatea civilă, să reflecteze asupra chestiunilor prezentate în comunicarea de astăzi și să contribuie cu idei concrete privind modul în care setul de instrumente pentru asigurarea respectării statului de drept ar putea fi îmbunătățit în viitor.
Pe baza acestui proces de reflecție și a dezbaterii în curs, Comisia va reveni asupra acestei chestiuni, cu propriile concluzii și propuneri, în iunie 2019.”