Specialiști italieni au studiat timp de un an sistemul de canalizare de sub Colosseumul din Roma. Au scos la lumină fragmente de oase de urși și feline mari, dar și indicia despre ce mâncau spectatorii la concursurile cu gladiatori și spectacolele care aveau loc în arena Coloseumului.
Cel mai probabil, oasele mari găsite sub Colosseum provin de la animale care erau folosite în lupte sau ca pradă pentru jocurile de vânătoare din arena romană.
De asemenea, ei au găsit și semințe de fructe și resturi alimentare care indică faptul că obiceiul gustărilor pe stadioane este vechi de milenii.
E vorba de semințe de smochine, struguri, pepene, dar și urme de măsline și alune.
Totodată, arheologii au mai descoperit peste 50 de monede de bronz, din perioada târzie a imperiului, precum și o monedă de argint din jurul anilor 170-171, care marca zece ani de domnie a împăratului Marcus Aurelius.
Potrivit Reuters, care citează un comunicat al Parcului arheologic de la Colosseum, studiul a început în ianuarie și a presupus curățarea a circa 70 de metri de scurgeri și canale de sub Colosseum și va aduce lumină asupra ultimilor ani de activitate, înainte de a înceta să mai fie folosit, în jurul anului 523.
Foto: Shutterstock
Citește și: Colosseumul, cel mai mare amfiteatru antic – GALERIE FOTO