Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, precizează că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război nu mai este de actualitate. Actul normativ este refăcut în acest moment. Surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM că până la finalul săptămânii, ministerele trebuie să încheie avizarea proiectului, care apoi va intra în Guvern.
Ministrul Apărării a precizat pentru Europa FM că instituția pe care o conduce urmează să finalizeze „un proiect mai amplu aprobat de CSAT. Acum, încă discută institutiile, apoi îl punem în transparență și va fi proiect de lege”, a explicat Vasile Dîncu pentru Europa FM.
Vă reamintim, proiectul anterior elaborat prevedea printre altele, că CSAT poate să impună situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării Naţionale. Una dintre prevederi s-ar referi la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.
De asemenea, potrivit unei alte prevederi, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili, între 20 şi 35 de ani, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani.
Fostul șef al Armatei, generalul Ștefan Dănilă, a explicat pentru Europa FM că este necesar ca viitoarea lege care pare că va modifica multe ale legi care țin de securitatea națională, să fie explicată foarte bine populației și să nu amestece domenii și concepte.
„Probabil că este o situație care impune grăbirea modificării acestor acte și vedem că situația în jur nu este foarte liniștită și ar fi necesară modificarea de urgență a acestor legi. Ar trebui explicat mai bine faptul că mobilizarea nu se va produce pe timpul stării de criză. O stare de criză nu presupune și stare de mobilizare”, a adăugat Ștefan Dănilă.
Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, CSAT a decis modificarea legilor care țin de securitatea națională.
Sursa foto: Unsplash / Scott Graham