Confidenţialitate

Fostul ministru al Sănătății: Le permitem baronilor sănătății și politicienilor care au distrus sistemul să își ia revanșa

 

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, reacționează dur după ce Senatul a respins, luni, ordonanța de urgență care le interzice managerilor de spitale să dețină funcții de conducere în partidele politice. Documentul a fost adoptat de Guvern în noiembrie. În acest caz, Camera Deputaților este for decizional.

Chiar acum le permitem baronilor sănătăţii şi politicienilor care au distrus sistemul să îşi ia revanşa. Tot ce a făcut bun guvernul Cioloș în orice domeniu, toate reformele începute în acest an, toată munca a zeci de oameni… vor încerca să o arunce urgent la coş. Puterea trebuie să meargă din nou la ei… la tătucii sistemului, la cei neclintiţi de zeci de ani deja din poziţiile lor, la cei care au adus sistemul sanitar în halul în care este acum. Domnii de la guvernare (mai precis cei din Senat şi de la Guvern, deocamdată) ne spun că este ok ca managerii de spitale publice să fie în organe de conducere, administrare şi control ale partidelor politice; să fie în organe de conducere, administrare şi control al companiilor private; să îşi promoveze rude pe poziţii de şefi mai mici (şefi de secţie, laborator, etc.) în acelaşi spital; să fie selectaţi doar dintre cadre universitare şi medici primari în toate spitalele clinice; să primească finanţări pentru activităţi didactice sau de cercetare de la furnizori ai spitalului; să numească şefii de secşie/laborator fără niciun fel de concurs, desigur, la recomandarea universităţii (sau, desigur, acolo unde este cazul, să separe secţia în 2,3,4 secţii mai mici ca toată lumea să fie mulţumită)”,a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru face un apel și la cetăţeni pe pagina sa de Facebook să ceară parlamentarilor să oprească “tăvălugul mizeriei din sănătate”.

 

 

În plus, Vlad Voiculescu spune că “jaful” nu s-a făcut “doar din Ministerul Sănătăţii şi de la sediile partidelor”, ci “jaful cel mai mare s-a făcut în spitale.”

”Banii tăi au fost furaţi de manageri corupţi, manageri numiţi politic, de ei şi de prietenii lor din partid, universitate, etc. Spitalul este instituţia cu rol de pâlnie în sistem, pâlnia în care se toarnă bani de la CNAS, bani de investiţii de la MS, bani de investiţii de la primării şi consilii judeţene, bani din fondurile europene, bani care se scurg către firme prietene şi de familie. Te-a mirat ce ai văzut la Malaxa? Domnul doctor (medic primar şi cadru universitar, desigur) Secureanu este doar un peşte mic. Alţi câţiva au fost arestaţi în cursul anului trecut. Alţii urmează. Toţi au îndeplinit condiţiile de mai sus. Şi da, despre faptele lor ştiau toţi. Cei care i-au numit, cei care i-au mărit, cei care le-au permis sau împreună cu care şi-au numit rudele şi finii în funcţii cheie în spital, cei care i-au pus acolo pentru a îţi fuar banii. Banii din taxele tale pentru medici şi personalul din spital care a avut sau va avea grijă de tine şi de ai tăi, banii de medicamente pe care a trebuit sau va trebui să le cumperi tu pentru că nu se găsesc în spital, banii pentru dezinfectantul care nu există în recipientul ăla gol de pe perete, banii pentru a repara nenorocitele acelea de clădiri în care nu îţi vine să intri nici sănatos, banii pentru ca tu şi ai tăi să te faci bine atunci când ai avut sau vei ave nevoie de acel spital. Daca ei vor avea nevoie, vor merge în străinătate”, a mai scris Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu face apel către români să ceară deputaţilor care îi reprezintă şi Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor să ia atitudine în acest caz.

Pe lângă interdicția de a deține o funcție de conducere într-un partid politic, ordonanța de urgență elaborată de Vlad Voiculescu a extins și conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu: “deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager”.