Mihai Necolaiciuc a fost condamnat în această dimineață la 10 ani de închisoare, într-un dosar în care procorii l-au acuzat pe fostul director al CFR de abuz contra intereselor publice.
Decizia nu este însă definitivă.
Sentința de 10 ani de închisoare este una cumulată pentru mai multe infracțiuni care odată săvârșite, ar fi dus la căpușarea CFR cu aproape 57 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor, între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de alți foști șefi în cadrul CFR, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private.
“Astfel, în perioada 2001 – octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri, etc.) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind în acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 lei”, conform rechizitoriului DNA.
Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători.
“În plus, în aceeaşi perioadă, inculpatul Necolaiciuc Mihai a schimbat destinaţia sumei de 4.123.829,3 de lei (reprezentând subvenţii primite de la bugetul de stat pentru reparaţii capitale la infrastructura feroviară), utilizând-o în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordată. Astfel, suma a fost folosită pentru diverse achiziţii de bunuri şi servicii (pază, delegaţii în străinătate, dicţionare, butaşi de trandafiri, reparaţii la case de odihnă) sau plata salariilor”, au mai arătat procurorii.
Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la preţuri supraevaluate.
Judecătorii l-au condamnat acum pe Mihai Necolaiciuc la zece ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, şi la şapte ani de închisoare, pentru utilizarea subvenţiilor acordate CFR sau a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
Magistrații au constatat însă că infracţiunile din această cauză sunt concurente cu cea pentru care Mihai Necolaiciuc a fost deja condamnat, într-un alt dosar, la patru ani şi şase luni de închisoare, printr-o sentință pronunțată la începutul anului trecut.
Astfel, instanţa a dispus contopirea pedepselor, Mihai Necolaiciuc urmând să execute zece ani de închisoare, cea mai grea dintre pedepse.
De asemenea, fostul director al CFR va avea interdicţie, timp de cinci ani după executarea pedepsei, să aleagă şi să fie ales în funcţii publice.
În acelaşi dosar, alți 2 foști directori din cadrul CFR au fost condamnaţi la câte opt ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.