Confidenţialitate

Fostul deputat Sebastian Ghiță află astăzi dacă va fi arestat preventiv

Instanța Supremă analizează  – de la ora 12.00 – contestația procurorilor DNA care au cerut înlocuirea controlului judiciar, după ce Sebastian Ghiță ar fi încălcat obligațiile acestei măsuri.

Fostul deputat este dat în consemn la frontieră din 21 decembrie, deoarece nu s-a prezentat la audieri, la DNA Ploiești.

Procurorii au contestat de asemenea ridicarea interdicției de a părăsi țara, măsură luată în cazul lui Sebastian Ghiță de completul de 3 judecători al Înaltei Curți.

Este pentru a doua oară când termenul de judecare a contestației DNA este schimbat. Stabilit inițial pentru 30 ianuarie, termenul a fost fixat apoi pentru 5 ianuarie, dar procurorii au instatat ca solicitarea lor să fie soluționată mai repede, așa că Instanța Supremă va lua astăzi o decizie în cazul lui Sebastian Ghiță. El trebuia să se prezinte pe 21 decembrie la audieri, la DNA Ploiești, în dosarul de corupție privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România. Pe numele său a fost emis un mandat de aducere, dar pentru că nu a fost de găsit, Sebastian Ghiță a fost dat în consemn la frontieră.

În cazul în care completul de 5 judecători al Instanței Supreme va decide arestarea preventivă sau la domiciliu a lui Sebastian Ghiță, pentru că a încălcat obligațiile controlului judiciar, acesta va pierde cauțiunea de 60 de milioane de lei pe care a achitat-o.  Între timp, Bogdan Diaconu, liderul Partidului România Unită, din care face parte și Sebastiab Ghiță i-a urat acestuia, pe Facebook, sărbători fericite. Susține că este urmărit de când Sebastian Ghiță a dispărut, nu știe unde se află acesta, dar e convins că dacă a fugit se temea pentru viața lui.

Sebastian Ghiță nu mai are imunitate parlamentară, deoarece partidul din care face parte nu a intrat în Parlament.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea – în care sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas –  se află pe rolul instanţei supreme.

În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Sebastian Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul ”Tracia – Asesoft”. La începutul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia – Asesoft” în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat ca urmare a prescripţiei.