Procurorii DIICOT au anunţat oficial reţinerea fostului angajat al SRI, Daniel Dragomir, în dosarul Black Cube.
Este acuzat că ar fi pus la calea operațiunea de spionare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Acesta ar fi dorit să se răzbune pentru că fusese trimis în judecată pentru fapte de corupție.
Procurorii spun că Daniel Dragomir ar fi plănuit operaţiunea care o viza pe Laura Codruţa Kovesi. El este deja trimis în judecată în alt dosar – pentru că ar fi luat mită 2 milioane de lei pentru a interveni la ANAF în favoarea unor oameni de afaceri.
Bărbatul urmează a fi prezentat astăzi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.
Daniel Dragomir a lucrat până în octombrie 2013 în cadrul Serviciului Român de Informații, ca șef al sectoarelor informativ-operative. În ianuarie anul trecut, el a fost trimis în judecată de DNA pentru că a luat mită 2 milioane de lei și o mașină Porsche Cayenne de la patronul unei firme. I-a promis acestuia că își poate folosi influența asupra unor funcționari din cadrul ANAF pentru a-l scăpa pe administratorul firmei respective de controale.
Procurorii DIICOT spun că fostul ofițer al SRI a vrut să se răzbune pentru că a fost trimis în judecată, așa că a pus la cale o operațiune de spionare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Operațiunea fusese botezată Tornado. Funcția pe care a avut-o în cadrul SRI i-a permis să păstreze legătura inclusiv cu șefii Serviciului de Informații din Israel, care între timp au devenit patronii firmei Black Cube, implicată în spionarea șefei DNA.
De altfel – spun procurorii DIICOT – Daniel Dragomir i-ar fi spus reprezentantului Black Cube cu care a luat legătura că dorește denigrarea unor persoane pe care le consideră responsabile de trimiterea sa în judecată. Cei doi s-au întâlnit anul acesta, în februarie și în martie, la București, pentru a a pune totul la cale. Ulterior, sarcinile le-au fost transmise angajaților firmei de investigații. Este vorba despre doi tineri israelieni care erau cazați la un hotel din București și care ulterior, au petrecut cel puțin 3 luni în arest preventiv.
Unul dintre ei a contactat telefonic, în repetate rânduri, persoane apropiate șefei DNA. S-a folosit de diverse scenarii și a reușit să afle astfel datele de contact ale conturilor de e-mail. Aceste date au fost transmise colegului său, care a reușit accesarea conturilor de e-mail. Datele urmau să fie predate unui alt israelian, Yossi Barkshtein. Acesta a și părăsit România chiar în ziua intrării în țară, după ce a aflat că procurorii români descoperiseră întreaga operațiune.
Pe numele său, a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă. Un alt israelian este cercetat sub control judiciar, iar alți doi în arest la domiciliu.