Confidenţialitate

Fost luptător în armata israeliană, despre conflictul dintre Israel și Iran: Partea de dumnezeire din ceea ce se întâmplă acum este șansa care ni se dă încă o dată, să reconstruim pe bazele unui fost haos | VIDEO

David Maxim, fost luptător în armata israeliană, a explicat la Europa FM, în emisiunea „România în Direct”, conflictul dintre Israel și Iran în cheie religioasă: „Mă întorc la citatul biblic: pe cei care se ridică să te distrugă, ridică-te și distruge-i. Acum așa gândesc israelienii”, a spus David Maxim. „Israelienii sunt convinși că acesta este un război de existență. A pierde acest război înseamnă că statul Israel va dispărea”, a mai spus David Maxim la Europa FM. Marți seara, Iranul a lansat sute de rachete către Israel. Oamenii au primit alerte pe telefoanele mobile pentru a se adăposti. La puțin peste o oră, atacurile au încetat, iar oamenii au putut să iasă din buncărele în care stăteau ascunși.

„Dumnezeu a vrut și el este întotdeauna de partea oamenilor buni, de aceea împărțim lumea în rău și bine”

Cătălin Striblea: Sunt oameni care consideră că dumneavoastră aveți dreptate din rațiuni religioase și ceilalți pare că au dreptate din rațiuni religioase. Cum o scoatem la capăt?

David Maxim: „Mergând tot pe o idee religioasă – judecata lui Solomon. Toți consideră că au dreptate și nici nu vrem să-i convingem că nu ar avea. Ideea este că trebuie înțeles că dacă vorbim despre divinitate și Dumnezeu, se vede așa: Dumnezeu a vrut și el este întotdeauna de partea oamenilor buni, de aceea împărțim lumea în rău și bine. Oamenii au destul bun simț ca să poată hotărî fiecare pentru el ce este bun și ce este rău. Partea de dumnezeire din ceea ce se întâmplă acum este șansa care ni se dă încă o dată, posibilitatea de a o lua de la început, de a începe să reconstruim pe bazele unui fost haos transformat în distrugere. Distrugerea asta se va încheia mai devreme sau mai târziu și ar fi bine mai devreme decât mai târziu. Ceea ce ne rămâne de făcut este reconstruim”.

„Aceste scenarii sunt gata de mult. Ceea ce rămâne de făcut este de a alege din panoplia de posibile reacții pe cea mai adaptată momentului”

Cătălin Striblea: Haideți să luăm situația de pe teren. Acum, oficial, se spune că Israelul va face ceva împotriva Iranului. Nu ne dăm seama ce anume, dar bănuiesc că presa israeliană de azi lucrează cu niște scenarii așa cum se întâmplă. Ce scenarii sunt?

David Maxim: „Am fi naivi să credem că acum se lucrează la aceste scenarii. Nu, aceste scenarii sunt gata de mult. Ceea ce rămâne de făcut este de a alege din panoplia de posibile reacții pe cea mai adaptată momentului. Deci nu se creează acum acest răspuns. El există”.

Atacul asupra proiectului atomic și asupra infrastructurii energetice, cele două scenarii posibile în cazul conflictului Israel-Iran

Cătălin Striblea: Vă spuneam doar că presa de azi probabil analizează diverse scenarii.

David Maxim: „În primul rând se vorbește despre ceea ce îi doare cel mai tare pe iranieni, proiectul lor atomic. Este primul care se pune în discuție. Următorul este infrastructura energetică a Iranului – asta ar fi o lovitură în primul rând pentru oameni, dar asta ar convinge Guvernul iranian și poporul că aceasta a fost o greșeală, ceea ce au făcut ieri, iar poporul ar putea vedea în asta un motiv de a se ridica împotriva acestui guvern pe care, trebuie să spunem adevărul, iranienii nu și l-au dorit sau nu așa. Ayatolele au ajuns la putere printr-o deturnare a unei revoluții, nu pentru că poporul iranian și-a dorit o trecere la islamism”.

Cătălin Striblea: Sunt de acord, dar nu-mi spuneți acum că Israelul vrea să facă vreo revoluție în Iran. Că asta este cea mai grea cale de atins…

David Maxim: „Nu chiar, dar vă aduceți aminte că Beniamin Netanyahu vorbea acum trei zile poporului iranian direct. În iran există o parte a populației care s-ar bucura foarte mult să ne întoarcem ca în anii 70 când se putea umbla la Teheran în fustă mini și El Al – compania israeliană de aviație avea stație deschisă la Teheran. Sunt mulți în Iran care ar vrea ca acele zile să se întoarcă.

La fel cum și în Liban sunt mulți care ar vrea ca aceste probleme create de Hezbollah, organizație teroristă, să dispară. Și o normalizare a situației între Israel și Liban să aibă loc cât mai repede. De altfel, și alte popoare din orientul mijlociu văd ce însemană să ai o relație de pace cu Israelul, pentru că văd exemplul Iordaniei, văd exemplul Egiptului, văd cum israelieni se duc și vizitează aceste două țări. Deci o deschidere există și din acest motiv mă refeream la ordinea de după haos: poate că acest tumult din Orientul Mijlociu la ora actuală poate da naștere la ceva bun. Doamne ajută, dar să vedem… mai e până acolo”.

„Israelienii sunt convinși că acesta este un război de existență. A pierde acest război înseamnă că statul Israel va dispărea”

Cătălin Striblea: Am o curiozitate: societatea israeliană ce zice despre spirala asta? Care este tonul general al dezbaterilor din Israel? Pentru că ea se duce din ce în ce mai sus violența asta, agresivitatea asta. Ce zic israelienii?

David Maxim: „Israelienii sunt convinși că acesta este un război de existență. A pierde acest război înseamnă că statul Israel va dispărea. Nimic nou sau nimic de neînțeles având în vedere că Iranul are în Constituție distrugerea statului Israel, că Hezbollah și HAMAS au în carta lor ca organizații distrugerea statului Israel. Dacă ar fi lăsați să facă ce-și doresc statul Israel ar dispărea de pe hartă. Punct. Singurul stat evreu din lume lăsat la mâna Iranului sau la mâna acestor organizații teroriste ar trebui să dispară.

De aceea, israelienii văd în aceasta un război de existență. Ieri au fost chemate în concentrare încă 4 divizii care se pregătesc să intre în zona de nord. Vorbim aici de oameni care și-au lăsat copii, familii, afaceri, viața lor de zi cu zi au lăsat-o la o parte și s-au dus să-și apere țara. Vedeți dumneavoastră că vorbim despre patriotism de multe ori cu aerul că patriotismul se manifestă la meciurile de fotbal. Nu, există momente în viață în care trebuie să înțelegi că viața, soarta țări în care te afli și mergând aproape sorta familiei tale, soarta afacerii tale se rezumă la ceea ce tu faci. De aceea, mulți israelini la ora actuală se ridică o fac și nu sunt tineri”.

Cătălin Striblea: Și se duc cu inima deschisă?

David Maxim: „Da. Cu convingerea că asta trebuie să facă. Nu există vreo metodă de a-i constrânge atât de tare încât cineva să-și lase familia și să plece la luptă cu lacrimi în ochi și nevrând. Israelul nu forțează la așa un nivel, dar aici vorbim despre conștiența națiunii care se reflectă în conștiința fiecăruia dintre noi și care te conduce la a face acest gest. De a te ridica și a-ți apăra țara în fața unor atacatori care vor să te distrugă. Mă întorc la citatul biblic: pe cei care se te ridică să te distrugă, ridică-te și distruge-i. Acum așa gândesc israelienii”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Iulian Fota, despre conflictul din Orientul Mijlociu: Iranul a trebuit să își salveze onoarea. Din perspectiva Teheranului, ce era de spus s-a spus | VIDEO