Bullying-ul este extrem de răspândit în țara noastră, arată datele Asociaţiei Telefonul Copilului.
La nivel internațional – un copil din trei este victimă a abuzului de tip bullying. Datele apar în cel mai recent raport UNESCO.
În acest context , timp de trei zile, până vineri are loc în Capitală Forumul Naţional Anti-Bullying, primul eveniment din România dedicat dezbaterilor privind politicile publice pentru combaterea acestui fenomen în rândul copiilor.
Potrivit organizatorilor în cadrul Forumului se vor dezbate propunerile de politici publice și strategii anti-bullying și se va discuta și despre impactul fenomenului bullying asupra sănătăţii mintale a copiilor.
Rolul Forumului este de a oferi o platformă de dezbatere pentru evaluarea măsurilor concrete pentru diminuarea hărţuirii în şcoli mai spun organizatorii.
La nivel naţional, conform datelor Asoaraciaţiei Telefonul Copilului, înregistrate în acest an, peste 60% dintre cazurile consiliate au fost abuzuri de tip bullying. În acelaşi timp, cel mai recent studiu realizat de UNESCO în 144 de state (inclusiv România) indică faptul că, la nivel global, 1 din 3 copii este victimă a abuzului de tip bullying, iar abuzul de tip bullying psihologic (offline) este cel mai frecvent în Europa.
La eveniment participă şi experţi străini – specialişti în prevenirea şi combaterea bullying-ului. Printre soluţiile propuse pentru combaterea bullying-ului se numără: introducerea temelor anti-bullying în curriculumul şcolar, în cadrul orelor de consiliere şi orientare, dirigenţie şi în manualele de educaţie civică, extinderea monitorizării audio-video a unităţilor de învăţământ şi la nivelul grădiniţelor, nu numai al şcolilor.
Cei de la Asociația Telefonul Copilului susțin că este important ca în aceste proiecte de conștientizare a fenomenului să fie implicați în mod direct copii și părinți.