Sunt ample acțiuni de cercetare a spațiului maritim, cu nave militare, drone, aparate de zbor, scafandri pentru identificarea pericolelor de navigație, în special, minele marine provenite din nordul Mării Negre.
Activitățile și misiunile Forțelor Navale Române s-au schimbat major după declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului trecut. Au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate pentru a contribui la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, Alexandru Turturică, vorbește despre pachetul de forțe pus la dispoziție de Flota noastră pentru activitățile de monitorizare.
„Pachetul de forțe pus la dispoziție de Forțele Navale Române pentru activitățile de monitorizare este format din 11 nave militare, două elicoptere IAR-330 Puma Naval, șase drone de cercetare maritimă, trei detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor (Mine Warfare Data Center – M.W.D.C.) din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, care completează eforturile structurilor participante la planul de cercetare contra minelor derivante, prin monitorizarea zilnică a informațiilor referitoare la mine descoperite în vestul Mării Negre, estimele zilnice de deplasare a curenților de suprafață, estimele de deplasare a obiectelor suspecte din zona de responsabilitate, precum și analiza imaginilor transmise de pe mare, în vederea identificării acestora”, a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, Alexandru Turturică.
Prin rotație, navele militare maritime și elicopterele Puma Naval au misiuni pentru detectarea și limitarea pericolului de mine
Asigură și siguranța navigației tuturor navelor aflate în tranzit către și dinspre porturile românești de la Marea Neagră.
„Alături de Forțele Navale Române, în desfășurarea permanentă de acțiuni conjugate de monitorizare a zonei de responsabilitate a României, participă și alte structuri din sistemul național de apărare, cu atribuții în acest domeniu, precum și partenerii din Alianța Nord-Atlantică (Franța, Statele Unite ale Americii și Turcia), prin misiunile executate de aceștia cu avioanele de patrulare maritimă”.
Zona maritimă de responsabilitate a Forțelor Navale Române cuprinde apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă din Marea Neagră, având o suprafață de aproximativ 30.000 kilometri pătrați. De la începutul conflictulului din Ucraina până în prezent, marinarii și scafandrii militari români au neutralizat cinci mine marine provenite din nordul Mării Negre.
Sursa foto: Forțele Navale Române
Citește și: Timișoara: Polițiștii caută un bărbat care a fugit miercuri de la un filtru de circulație în oraș | VIDEO