KFOR- Forța NATO de menținere a păcii în Kosovo a respins cererea Serbiei de a trimite până la 1.000 de polițiști și personal înarmat în această provincie din Balcani. Anunțul a fost făcut de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și nu a fost susținută și de oficiali NATO.
Într-un interviu acordat televiziunii private Pink, președintele Serbiei a criticat KFOR – Forța NATO de menținere a păcii în Kosovo, pentru faptul că l-a informat despre decizie în ajunul Crăciunului ortodox pe stil vechi.
Și asta după ce poliţia kosovară a arestat un soldat suspectat că a împuşcat şi rănit doi sârbi: un copil și fratele său mai mare.
Poliţia nu a dezvăluit identitatea atacatorului, dar ministrul kosovar al apărării, Armend Mehaj, a declarat că este vorba de un membru al Forţelor de Securitate din Kosovo care se ocupă de situaţiile de urgenţă.
La scurt timp după incident, sârbii din zonă au blocat traficul pe un drum regional pentru a cere arestarea atacatorului, a informat televiziunea naţională sârbă RTS.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a denunţat ferm acest „atac asupra a doi cetăţeni ai Kosovo” şi a promis că suspectul va fi „tratat prompt şi corect” de către justiţie.
Vucic a mai declarat în interviul de duminică și că responsabili de la KFOR i-a transmis că nu este nevoie de revenirea armatei sârbe în Kosovo.
Rezoluţia Consiliul de Securitate al ONU prevede că Serbiei îi poate fi aprobat de către KFOR să staţioneze personal la trecerile de frontieră, lăcaşuri de cult creştin-ortodoxe şi în zone unde sârbii sunt majoritari.
Luna trecută, pentru prima dată de la sfârşitul războiului de la finalul anilor ’90, Serbia a solicitat să desfăşoare trupe în Kosovo în contextul ciocnirilor între autorităţile kosovare şi sârbii din nordul Kosovo, unde aceşti sunt majoritari.
Presa sârbă a relatat că un alt tânăr ar fi fost atacat şi bătut de un grup de albanezi sâmbătă, după ce se întorcea de la slujba de Crăciun.
Oficialităţi sârbe au calificat incidentele drept „atacuri teroriste”, care demonstrează că sârbii nu sunt doriţi în Kosovo, şi au anunţat proteste.
Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina sunt frecvente.
Situaţia s-a înrăutăţit în decembrie când sute de sârbi au ridicat blocaje rutiere pe care le-au menţinut timp de două săptămâni pe drumurile care duc la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.
Foto: Shutterstock
Citește și: China a redeschis granițele pentru turiștii străini, pentru prima oară de la începutul pandemiei