O a doua inițiativă privind pensiile speciale ale parlamentarilor a fost depusă azi în Parlament de către partidul Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban. Demersul vine după ce, săptămâna trecută, CCR a decis că legea de anul trecut prin care au fost eliminate aceste pensii speciale este neconstituțională.
Proiectul depus de Forța Dreptei vine după cel depus la finalul săptămânii trecute de USR. Partidul condus de Ludovic Orban anunță că va cere dezbaterea legii în procedură de urgență, astfel încât să fie respectate toate procedurile prevăzute de regulamentele Parlamentului și să nu mai existe vicii de constituționalitate.
Mai mult, formațiunea atrage atenția că inițiativa trebuie adoptată în maximum 45 de zile de la publicarea deciziei CCR prin care legea de eliminare a pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională.
Avertismentul partidului condus de Ludovic Orban, Forța Dreptei
„Atragem atenţia că depăşirea acestui termen de 45 de zile va permite reintrarea în vigoare a articolelor prin care foşti parlamentari pot solicita intrarea în plată a pensiilor speciale”, avertizează partidul lui Orban.
PSD va depune o astfel de inițiativă după ce decizia CCR de săptămâna trecută va fi motivată de instituție
Și social-democrații au anunțat că vor depune o inițiativă în acest sens, dar după ce Curtea Constituțională își va motiva decizia de săptămâna trecută.
Liberalii spun că este nevoie doar de a trece prin Parlament, din nou, legea adoptată în 2021
În schimb, liberalii spun că nu este nevoie de nicio inițiativă nouă, ci doar de trecerea din nou prin Parlament a legii adoptate anul trecut. Și asta pentru că, argumentează PNL, actul normativ a fost declarat neconstituțional pe formă, nu pe fond, adică din cauză că nu au fost respectate procedurile regulamentare.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, dat în urmărire națională