O nouă sursă de haos în unele filiale ale Fiscului. În timp ce unii funcționari ai ANAF primesc de la organizații neguvernamentale formularul 230, în numele persoanelor fizice care vor să le doneze 2 la sută din impozitul pe venit, alții refuză să facă acest lucru.
Ordinul președintelui ANAF numărul 3695, emis în 2016, nu acum, spune că declarația se depune personal, fie la sediul ANAF, fie prin poștă.
Numai că tacit, unii funcționari ANAF au acceptat fiind vorba de cazuri umanitare, să primească formularele direct de la ONG-uri.
Acum, în județul Dolj de exemplu, funcționarii ANAF nu le mai permit ONG-urilor să depună declarațiile 230 în numele donatorilor.
Atât surse locale din cadrul Administrației Fiscale cât și din cadrul Ministerului de Finanțe susțin pentru Europa FM că aici, procurorii DIICOT ar fi cerut formularele 230 depuse în ultimii ani de diferite ONG-uri, suspectând o fraudă masivă.
Fapt infirmat însă de conducerea DIICOT.
Cert este că nu doar în județul DOLJ, funcționari ai ANAF refuză să primească formularele 230 de la beneficiari. Ci și la București, spune directorul economic al Organizației Salvați Copiii, Mara Niculescu. Și nu din acest an, ci de când a fost impusă această regulă, în 2016.
Potrivit legislației în vigoare, formularul 230 poate fi depus de altă persoană doar dacă aceasta este împuternicită, printr-un act notarial, de donator.