Confidenţialitate

Fondul Proprietatea vinde 2,6% din OMV Petrom

Fondul Proprietatea (FP) a lansat o ofertă de vânzare accelerată  de aproape 1500 miliarde de acţiuni la OMV Petrom, ceea ce înseamnă 2,56% din companie.

Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitate de administrator de investiţii al Fondului Proprietatea, anunţă demararea unei oferte de plasament privat accelerat adresată investitorilor instituţionali, tranzacţia plecând de la 1,454 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom”, se specifică într-un comunicat transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 

Goldman Sachs International, Wood & Company Financial Services şi Banca Comercială Română se vor ocupa de această tranzacţie.

Oficialii Fondului subliniază că OMV Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a tranzacţiei.

”Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament. Perioada până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner”, adaugă FP.

 

De asemenea, în octombrie 2016, Fondul Proprietatea a vândut un pachet de 6,4% din OMV Petrom, pentru aproximativ 760 milioane lei.

Titlurile au fost vândute la 0,21 lei pe acţiune, un preţ cu 12% mai mic decât cel de la momentul privatizării companiei.

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a realizat în primul semestru din acest an un profit net de 1,21 miliarde lei.

Asta înseamnă o creștere cu 199% mai mare decât cea raportată în aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii vânzărilor şi reducerii investiţiilor.

Pentru 2017, compania estima iniţial investiţiii de circa 800 milioane euro, cu 40% mai mari faţă de 2016, însă a revizuit în scădere bugetul.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Compania austriacă OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Energiei are o participaţie de 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,78% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Dacă oferta de vânzare se va încheia cu succes, Fondul Proprietatea va rămâne cu o participaţie de 10% în OMV Petrom.