Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nu există dovezi că virusul care provoacă variola maimuței ar fi suferit mutații și nu e nevoie de vaccinări în masă. Din 7 mai și până în prezent au fost confirmate 131 de cazuri.
Specialiștii se așteaptă la creșterea numărului de infectări cu acest virus care provoacă erupții cutanate și febră.
Cehia și Slovenia au raportat fiecare câte un prim caz de variola maimuței. Marea Britanie a detectat alte 36 de infectări, astfel că totalul se ridică la 56.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății numărul de îmbolnăviri confirmate a ajuns la 131, dar peste 100 de alte cazuri sunt suspecte. Până acum boala a fost confirmată în 18 țări din Europa, America de Nord și Australia.
Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni
În ciuda faptului că este cea mai mare epidemie din afara Africii din ultimii 50 de ani, variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între oameni, iar experții spun că amenințarea nu este comparabilă cu pandemia de coronavirus, scrie BBC.
Organizația Mondială a Sănătății precizează că nu există nicio dovadă că virusul ar fi suferit mutații și că focarul poate fi ținut sub control.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor: Riscul de infectare cu variola maimuței este foarte scăzut pentru populația generală
Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, riscul de infectare cu variola maimuței este foarte scăzut pentru populația generală, dar ridicat în rândul persoanelor care au mai mulți parteneri sexuali.
Se consideră că o persoană prezintă un risc ridicat de a se fi infectat dacă a avut contact cu o persoană cu variolă sau dacă a schimbat lenjeria de pat a unui bolnav fără a purta echipament de protecție.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Belgia, prima țară care introduce carantina obligatorie pentru pacienții cu variola maimuței