Confidenţialitate

Focar de pestă la oi în Timiș. Peste 13.000 de animale au fost ucise. Zonă de protecție și de supraveghere, instituită de specialiști | AUDIO

Focar de pestă la oi în Timiș. Peste 13.000 de capete de la o fermă din sudul județului au fost deja ucise și îngropate. Autoritățile sanitar-veterinare au instituit deja zona de protecție și de supraveghere. Focarul din Timiș vine la câteva zile după ce în urmă cu câteva zile au fost declarate focare în județele Tulcea și Constanța.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Focarul din Timiș a apărut la o fermă de la marginea comunei Jamu Mare, la limita de județ cu Caraș-Severin. Oile și mieii au început să moară pe rând, iar proprietarii au chemat medicul veterinar care le-a spus că animalele s-au îmbolnăvit cu pesta micilor rumegătoare sau ciuma oilor. Imediat au fost anunțate autoritățile sanitar-veterinare de la nivel județean care au prelevat probe biologice, iar rezultatul a confirmat boala care a dus la moartea animalelor.

Comitetul local pentru Supravegherea și Controlul Bolilor s-a reunit și a decis neutralizarea celor 13.000 de capete. Imediat în zonă a fost adus un laborator special și animalele au fost ucise, iar apoi, ca și în cazul pestei porcine, oile moarte au fost depozitate în groapa uriașă căptușită cu folie de plastic.

Autoritățile au anunțat carantina și au stabilit zonele de protecție de 3 kilometri și de supraveghere de 10 kilometri în jurul focarului. Acesta este al treilea focar major de pestă micilor rumegătoare din România, după cele de la Tulcea și Constanța.

Numai la Tulcea, dintr-o exploatație au fost ucise 50.000 de oi. De asemenea, în zona Balcanilor au mai fost confirmate focare în Turcia și Grecia. Trebuie spus că boala nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru cei care consumă carnea.

Impactul economic este însă major. Crescătorii spun că deja prețul pieței a scăzut dramatic și nu este exclus ca în următoarea perioadă să fie interzis exportul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primul focar de pestă a micilor rumegătoare confirmat în România la o fermă de oi din Tulcea | AUDIO