Confidenţialitate

FMI prognozează o creștere economică de 6% pentru România, în 2021, cu mult peste așteptările guvernanților

Prognoza anunțată de Fondul Monetar Internațional este una semnificativ mai mare decât cea a Comisiei Europene și cea a Guvernului. Ce înseamnă, însă, această prognoză şi pe ce se bazează ea?

E o prognoză optimistă, spune la Europa FM consultantul economic Adrian Negrescu. O prognoză care se bazează în special pe fondurile pe care România ar urma să le atragă de la Uniunea Europeană prin Planul Naţional de Rezilienţă:

„Pentru a se îndeplini toată această prognoză, trebuie ca economia românească să relanseze consumul, ca fondurile europene din Programul de Reziliență să ajungă în țară, iar statul să ia măsurile de restructurare necesare, printre care scoaterea la lumină a economiei subterane. Probabil, din a doua parte a anului, este posibil ca prognoza FMI să fie, practic, confirmată de așteptările din piață. Din punctul meu de vedere, este o prognoză sub semnul întrebării.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pe de altă parte, spune consultantul economic Adrian Negrescu, România va avea de a face anul acesta cu o revenire economică sub forma literei  litera K. Adică unele sectoare vor creşte, altele vor scădea:

„Avem o economie care performează în zona serviciilor din sectorul construcțiilor, retailului online, afacerilor medicale, iar pe de altă parte avem o bună parte din economie care rămâne în urmă, cum este comerțul, tot ce înseamnă comerțul în magazinele fizice, agricultura, exporturile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisia Europeană prognozase în februarie o creștere economică de doar 3,8% în acest an, în timp ce guvernul Cîțu și-a fundamentat bugetul pe o prognoză de creștere de 4,3%.

În ceea ce privește deficitul bugetar, FMI prognozează 7,131% din PIB în 2021.

  • Liliana Nicolae