Confidenţialitate

FMI recomandă Guvernului să reducă deficitul bugetar prin mai multe măsuri, inclusiv o taxă de mediu. Radu Burnete: „Când vine vorba de impozitarea progresivă, nu credem că e potrivită pentru economia României” | AUDIO

Oficialii FMI au recomandat Guvernului să aducă mai mulți bani la buget prin impozitarea progresivă a veniturilor, creșterea veniturilor din TVA, impozite mai mari pe proprietăți, dar și printr-o taxă de mediu. Experții consideră că recomandările nu sunt o supriză și că ele sunt făcute deoarece deficitul bugetar va depăși anul acesta 6% din Produsul Intern Brut dacă țara nu va colecta mai multi bani la buget.

Radu Burnete, directorul executiv Confederatia Concordia: „[…] impozitarea progresivă, noi, cel puțin, Concordia, nu credem că e potrivită pentru economia României”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„FMI propune taxe noi, având în vedere traiectoria bugetară a României. Deci, nici nu vreau să-i demonizăm – Domnule, a venit FMI-ul să ne ceară să ne punem taxe. FMI-ul – ce spune Guvernului – că actuala traiectorie… deficitul nu scade. Cu unele dintre recomandările FMI putem să fim de acord… altele… când vine vorba de impozitarea progresivă, noi, cel puțin, Concordia, nu credem că e potrivită pentru economia României. Noi, în continuare, susținem că, dacă reușim să reducem evaziunea în zona asta de TVA sunt acolo câteva miliarde de euro, care vor permite bugetului de stat să se alimenteze suficient și să rămânem cu o cotă unică de impozitare”, a declarat Radu Burnete, directorul executiv Confederatia Concordia.

În ceea ce priveste taxa de mediu pe dioxidul de carbon, experții atrag atenția că, dacă s-ar aplica, povara cheltuielilor ar fi prea mare pentru populația cu venituri mici și mijlocii.

Dumitru Chisălita, președinte Asociația Energia Inteligentă: „[…] ar putea să ducă într-o situație în care populația din mediul rural să nu mai aibă posibilitatea […] să își acopere cheltuielile”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Lucrurile pot să fie destul de grele, adică am estimat undeva o creștere cu 8% a cheltuielilor la nivelul populației pentru gospodăriile din mediul urban și circa 10% pentru cei din mediul rural. Și ar putea să ducă într-o situație în care populația din mediul rural, de fapt, să nu mai aibă posibilitatea, din veniturile bănești pe care le are în momentul de față, să își acopere cheltuielile, incluzând și această taxă de carbon”, a precizat Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu: „Printr-o colectare mai bună vom continua reducerea deficitului”

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care au discutat joi și cu premierul Marcel Ciolacu, apreciază că măsurile Executivului de anul trecut au creat venituri suplimentare, dar sunt necesare altele pentru a reduce deficitul.

„Printr-o colectare mai bună vom continua reducerea deficitului”, a transmite premierul Marcel Ciolacu după discuțiile cu misiunea FMI care au avut loc la Palatul Victoria.

Reforma bugetară și măsurile de combatere a evaziunii își vor face simțite efectele în următoarele luni, apreciază prim-ministrul. Reprezentanții FMI apreciază însă că – în următorii ani – deficitele fiscale vor fi de peste 6 la sută, mai ales din cauza costurilor noii legi a pensiilor.

Noi discuții vor fi reluate în aprilie

Veniturile din taxe în România sunt cu mult sub nivelul din alte țări comparabile și nu pot susține servicii publice la standarde europene, de aceea este nevoie de o reformă substanțială a politicii fiscale, mai susțin aceștia.

FMI recomandă eliminarea excepțiilor în ceea ce privește impozitarea, inclusiv prin scăderea pragului la microîntreprinderi, creșterea taxelor pe proprietate sau introducerea unei taxe pe carbon la carburanți, potrivit Agerpres.

Premierul și membri delegației FMI au stabilit să rediscute proiecțiile bugetare după primul trimetru al acestui an, adică în aprilie. Misiunea FMI s-a aflat la București pentru a analiza evoluțiile economice și financiare și pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

Consultările Guvernului de la București cu reprezentanții FMI sunt obligatorii, ca de altfel pentru toate statele membre ale Fondului Monetar Internațional.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Kelemen Hunor, despre independenți la prezidențiale: Președintele României este și trebuie să fie un om politic. Nu este Maica Tereza, nu intră într-o mănăstire unde stă singur și se roagă de dimineața până seara | VIDEO