Prognoza privind evoluția economiei României în acest an a fost îmbunătățită ușor de către Fondul Monetar Internațional (FMI), care estimează o revenire mai accelerată pentru anul viitor.
Astfel, instituția estimează un declin de 4,8% a economiei românești, față de 5% cât estima anterior.
Totodată, pentru 2021, FMI prognoza un avans de doar 3,9%, față de 4,6% cât estimează în raportul pe octombrie.
De altfel, și economia mondială va înregistra o scădere de 4,4% anul acesta, în contextul efectelor restricţiilor aplicate în pandemie, estimează FMI.
O asemenea scădere ar fi cea mai gravă de după Marea Criză din anii 1930. În timpul crizei financiare din 2008, scăderea economică la nivel mondial a fost de 0,1%.
Totuşi, comparativ cu estimările din iunie, Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit perspectivele economiei mondiale cu 0,8%.
“Chiar dacă economia mondială tinde să îşi revină, creşterea va fi lungă, inegală şi incertă. Relansarea economică nu este sigură cât timp pandemia continuă să se răspândească”, afirmă Gita Gopinath, economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional.
Pentru anul 2021, FMI preconizează o creştere economică de 5,2% la nivel mondial, cu 0,2% mai puţin decât estimarea din iunie.
În cazul Statelor Unite, scăderea economică ar urma să fie de 4,3% anul acesta, urmată de o creştere de 3,1% în 2021.
China, a doua economie din lume, va avea o creştere de 1,9% anul acesta (faţă de 6,1% în 2019), iar în 2021 activităţile economice chineze ar urma să genereze o creştere de 8,2%.
Potrivit estimărilor FMI, zona euro ar urma să înregistreze o scădere economică de 8,3% anul acesta, urmată de o creştere de 5,2% în 2021.
Scăderea economică a Indiei ar urma să fie de 10,3% anul acesta.