Florina Rogalski, profesoară de limba română la Şcoala Centrală din București a declarat în cadrul emisiunii „Drum cu prioritate” că salarizarea este principala problemă a sistemului de învățământ din România.
Ea a mai spus că micile drepturi conexe care ar trebui să existe pentru orice cadru didactic, sunt ignorate în momentul de față și că ar putea începe oricând mișcări sociale sau greve și în învățământ.
„Această hemoragie de cadre didactice, chiar dacă este acum mai lentă, continuă. Pentru că salarizarea este modestă, pentru că școlile nu sunt dotate, pentru că aveam și noi un mic fond de 2% care nu mai există din 2010, pentru că primeam 100 de euro să ne cumpărăm cărți, bani pe care nu îi mai primim. Existau mici stimulente, dar existau pentru profesorii care fac excelență. Nu mai există absolut nimic.”
În ceea ce privește viitoarele generații de cadre didactice, profesoara Florina Rogalski a spus că sunt din ce în ce mai slab pregătite și că noii studenți sunt primiți în universități doar prin baza unor dosare care nu le arată adevăratele cunoștințe.
„Pornind de la formarea inițială, mai sunt doar câteva facultăți de top. Celelalte, nu uitați că îi primesc pe studenți pe baza unor dosare și indiferent de ce pregătire au, ei nu mai trec prin filtrul unor examene. Așa se face că în învățământ intră și oameni care nu și-au luat gradele la timp sau le-au luat cu note mici și mi se pare imoral ca în fața unui copil potențial de 10 prin calitățile lui, să stea un profesor de 5. (…) Totuși, mă grăbesc să vă spun așa, ca un om care are 38 de ani de învățământ, mai există suficienți profesori care să-și respecte meseria. Să știți că învățământul pe ei se sprijină.”