Confidenţialitate

Florin Stoican, la Piața Victoriei: ”Vindem pielea ursului din pădure” | VIDEO

Este foarte important să plantăm, dar este și mai important să conservăm. Aceasta este concluzia la care au ajuns Andrei Cosuleanu, fondatorul Asociației „Act for Tomorrow” și Florin Stoican, președintele Kogayon și Parcul Natural Văcărești, invitați de Mona Nicolici la Piața Victoriei, pe Europa FM

În acest sens trebuia să fie implementat DNA-ul Pădurilor, însă legea de înființare a acestui departament a fost declarată neconstituțională, pe motiv că nu au fost trecute în proiect sursele de finanțare.

„În momentul de față eu cred că s-a cam dus vremea compromisurilor și ar trebui niște reforme, niște decizii radicale care să taie în carne vie”, este de părere Florin Stoican.

O astfel de reformă include și un sistem de urmărire a materialului lemnos, numit SUMAL, doar că acesta nu e încă functional.

„Este în teste, se testează de către ocoalele silvice, de către agenții economici, am înțeles că sunt foarte multe semne de întrebare vizavi de cât de practic este sistemul, este încâlcit, dă rateuri, am înțeles că în noiembrie va fi lansat oficial, există un act normativ care obligă la intrarea lui în funcțiune. Problema este că se face de pe o zi pe altă și mi-e teamă că o să fie un colaps în momentul în care intră în aplicare”, mai spune președintele Asociației Kogayan și al Asociației Parcul Natural Văcărești.

Până când sistemul respectiv va intra în funcțiune, autoritățile trebuie să vină cu o altă schemă, pentru a vedea exact cât lemn pleacă din pădure, întrucât, în acest moment, țara noastră vinde masa lemnoasă pe baza unor estimări, spune Florin Stoican:

„Noi nu știm cât lemn pleacă exact din pădure. La ora actuală România își vinde lemnul din pădure pe baza unor estimări (…) practic, vindem pielea ursului din pădure, așa că degeaba urmărim camioane pe șosele și cioate prin pădure, dacă nu punem mâna și nu măsurăm lemnul care se încarcă exact din pădure.”

Nu în ultimul rând, invitații prezenți la Piața Victoriei au dezbătut un alt subiect important legat de protecția mediului: reciclarea.

România este ultima țară în topul european care colectează si reciclează deșeuri, iar această problemă majoră de mediu trebuie remediată imediat, primul pas în această direcție fiind colectarea deșeurilor.

Andrei Cosuleanu: „Reciclarea nu este o problemă a României, practic colectarea este principala problemă pe care o avem, faptul că oamenii nu sunt în continuare obișnuiți sau constrânși, într-o formă sau alta, de a avea un sistem de colectare. Nu avem un sistem de colectare la nivel național, trecerea de la Ministerul Mediului către fiecare primărie a sistemului de colectare duce la peste 3.000 de idei ale primarilor, câți primari sunt în România, atâtea idei de colectare avem. Fiecare face ce vrea sau fiecare nu face nimic.”

Întrucât primăriile sunt obligate să depoziteze la groapa de gunoi mai puține deșeuri comparativ cu anul precedent, acestea, de multe ori, încearcă să arunce deșeurile la marginea localității sau fac o altă groapă de gunoi, pe care o acoperă superficial, susține fondatorul Asociației „Act for Tomorrow”.

Andrei Cosuleanu spune că soluții ar exista deja în România: ”Avem foarte multe sisteme, companii private, nu cât proucem noi, ci de două-trei ori mai mult. Avem firme care importă 70% plastic din Europa ca materie primă”.

Redăm în continuare emisiunea integrală: