Fostul ministru al justiției a reacționat la scurt timp după anunțarea deciziei Curții Constituționale, care a constatat, miaecuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii de către președintele Klaus Iohannis a revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
„Aşteptăm motivarea deciziei CCR. Din ce am citit în comunicat, e foarte clar că preşedintele este obligat să o revoce printr-un decret. Sintetic, în urma deciziei de astăzi, în trei cuvinte: Codruţa, go home!
Cred că decizia este clară şi de aici încolo cred că se stabilesc şi principiul potrivit căruia ministrul propune şi propunerile pe care le face trebuie ţinut cont”, a spus Florin Iordache.
Florin Iordache este în prezent președintele Comisiei speciale din Parlament pentru Legile Justiției.
„Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a scris Tudorel Toader pe Facebook, la scurt timp de la anunţul privind decizia CCR.
“CCR, practic, subliniază că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum este trecut în mod explicit, clar şi fără echivoc în Constituţie. Preşedintele nu are decât un rol solemn de a da greutate şi legalitate deciziei de numire, implicit de revocare în cazul procurorilor. Vorbim de legislaţia în vigoare în momentul de faţă. Deci preşedintele nu poate să aibă un rol decisiv nici în numirea, nici în revocarea… Aprecierea funcţionării Ministerului Public şi a procurorilor revine în totalitate ministrului Justiţiei. Şi mă bucur că această decizie…
Speram că aşa va fi, dar am aşteptat cu nerăbdare punctul de vedere exprimat de Curtea Constituţională şi mă bucură că limpezeşte în acest fel unele din lucrurile care în trecut au creat confuzie şi controverse. (…) Decizia privind revocarea care este luată de ministrul Justiţiei nu poate să fie nicidecum contrazisă de preşedinte. Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o priveşte pe şefa DNA”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu, la Senat.
Curtea Constituțională a României a admis sesizarea Guvernului privind decizia de nerevocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către președintele Klaus Iohannis.
Mai devreme, Klaus Iohannis a declarat că „indiferent ce va decide Curtea, voi aștepta motivarea, voi citi și voi acționa în consecință”.
Sesizarea a fost depusă la CCR pe 23 aprilie după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, la propunerea lui Tudorel Toader. Atunci, Tudorel Toader susținea că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivat prin lipsa oportunităţii politice, este de natură să creeze un blocaj instituţional.