Confidenţialitate

Florin Hozoc, despre colectarea de plasmă: Metodologie birocratică făcută de baronii sângelui | AUDIO

Jumătate dintre cei care riscă să moară din cauza noului coronavirus ar putea fi salvați dacă li s-ar administra plasmă de la pacienții vindecați, susține Florin Hozoc, cel care a donat statului român 18 aparate de colectat plasmă.

Din păcate, în România, numărul donatorilor de plasmă rămâne mic.

Din cauza birocrației și a celor care fac parte din comisia de transfuzii a Ministerului Sănătății, crede Florin Hozoc.

El a spus la Europa FM că statul nu ar fi interesat să folosească aparatele de plasmafereză donate și, din comoditate, preferă tot metoda clasică de recoltat plasmă, adică donarea de sânge, din care rezultă însă o cantitate mai mică de plasmă.

Am avut o metodologie extrem de birocratică făcută de aceiași baroni ai sângelui, membri în Comisia de transfuzie. Niciodată, Ministerul Sănătății nu i-a impulsionat, nu i-a sancționat pe acești oameni care s-au opus colectării de plasmă covalescentă. Este vorba despre comoditate, rezistență la nou.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florin Hozoc susține că statul a refuzat alte 32 de aparate de plasmafereză, iar, în unele județe, echipamentele donate sunt foarte rar folosite:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contactată de Europa FM, președinta comisiei de transfuzii din cadrul Ministerului Sănătății, Alina Dobrotă, a refuzat să comenteze afirmațiile făcute de Florin Hozoc în emisiunea Deșteptarea.