Fostul premier liberal Florin Cîțu spune că nu eliminarea cotei unice este soluția pentru echilibrarea bugetului, ci reducerea contribuțiilor sociale pentru a crește veniturile populației și ținerea cheltuielilor sub control.
Astfel, spune Cîțu, România nu s-ar mai împrumuta la dobânzi record pentru a plăti datorii și deficite:
„O scădere a TVA poate însemne desigur scăderi mai mici la buget pe termn scurt, poate să ducă la reducerea prețurilor dar asta înseamnă că trebuie să ții sub control cheltuielile pentru că dacă este o scădere de TVA care mărește deficitul și trebuie să te împrumuți mai mult, asta va destabiliza economia. Trebuie să fim foarte atenți când luăm aceste măsuri, trebuie să luăm în calcul tot bugetul României și implicațiile pe termen lung. Pentru reducerea inflației și a dobânzilor (soluția) este una singură: menținerea deficitului la 5,8% din PIB și chiar mai ambițios și banca centrală să-și facă treaba.”
Cota unică de impozitare a fost introdusă în România în 2005.
Valoarea de atunci era de 16%. Revoluția fiscală din perioada fostului lider PSD Liviu Dragnea s-a soldat cu scăderea cotei unice de la 16 la 10% dar compensată de mărirea contribuțiilor sociale și de sănătate și trecerea acestora din sarcina angajatorului în cea a angajatului.
Există mai multe cote unice, spune profesorul în economie Adrian Mitroi, care a dat câteva exemple:
„1% piața de capital, 3%, 5%, 9%, 10%, 18% și dacă mai adăugați și excepțiile pentru categoriile profesionale vă dau cele 8 cote pe care le-am numărat eu. Este impropriu să spui că avem o cotă unică.”
Sunt prea multe excepții, crede și economistul Aurelian Dochia:
„Pe măsură ce a trecut timpul, tot deciziile politice au făcut ca să se introducă noi și noi excepții dar ceea ce mi se pare anormală ca discuție este încercarea de a compensa necazurile care sunt produse că ccătre aceste excepții de la cota unică prin ideea de a introduce progresivitatea. Ar trebui să se refacă la 16% dar fără excepțiile care au fost prezente chiar de la introducerea cotei unice, deci impozitele pe câștigurile din tranzacțiile imobiliare, din bursă, toate aceste dividende și așa mai departe.”
Profesorul Adrian Mitroi este însă de părere că ar trbui introdusă impozitarea progresivă:
„Singura modalitate pe care o ai acum este să extragi mai mult taxă din economie, nu poți face decât prin realocare prin supraimpozitare, impozitare progresivă, suprataxare, toate lucrurile astea care țin să taxeze mai ales conjunctural, marile companii din industria energetică, din hidrocarburi, ele conjunctural sunt extrem de profitabile. Sunt niște praguri pe care politicianul le decide, pentru fiecare leu pe care îl primești în plus sub formă de venit sau de salariu, impozitul nu mai este același.”
Economistul Aurelian Dochia nu susține impozitarea progresivă, dar este de părere că ar trebui reintroduse deducerile fiscale pentru persoanele cu venituri mici.
Autor: Eliza Casandra, Anca Grădinaru