Confidenţialitate

Florin Cîțu, despre PNRR: S-au făcut reduceri în toate domeniile de finanțare | AUDIO

Planul de redresare a României: șeful Guvernului vine cu explicații privind proiectele pregătite de Cabinetul de miniștri pentru ca țara noastră să obțină 29,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

Presa a prezentat, miercuri, informații despre faptul că unele proiecte legate de Educație nu ar primi finanțare.

Premierul a explicat că s-au făcut reduceri la toate domeniile dar nu pentru că proiectele ar fi avut erori, ci pentru că nu puteau fi realizate până în 2026.

Florin Cîțu: ”Îmi place cum scoateți, așa, câte un capitol din PNRR și vă uitați la el… PNRR, inițial, avea 42 de miliarde, acesta are 29 de miliarde. La toate capitolele au fost reduse sumele, în funcție de feed-back-ul pe care l-am primit de la Comisie. O parte dintre ele le-am transferat spre alte finanțări, fonduri europene, pe buget, nu pentru că nu erau proiecte bune. Toate sunt proiecte bune. Unele dintre ele nu erau în faza în care puteau să fie terminate până în 2026 și atunci nu avea rost să le punem în PNRR. Le punem în altă finanțare, dar proiectele rămân”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna viitoare, Guvernul va purta discuții cu reprezentanții Comisiei Europene despre Planul Național de Redresare, care se apropie de o formă finală, dar și despre alte măsuri pe care Cabinetul de miniștri le-a promis, a mai spus premierul Florin Cîțu:

”Avem un proiect acum, care se încadrează în cele 29,2 miliarde, cu fiecare zi se solidifică această imagine. Săptămâna viitoare e o discuție puțin mai amplă pentru că sunt multe lucruri de discutat la Comisia Europeană, despre PNRR. Ceea ce vreau să discut mai mult la Comisia Europeană este important pentru acest guvern, care și-a asumat reforme. Să fie foarte clar că ne ținem de reforme. Ați văzut că agențiile de rating deja încredere că mergem mai departe cu aceste reforme și Comisia Europeană, vom vedea și negocierile pe bugetul de deficit excesiv”. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România are la dispoziție 29,2 miliarde de euro acordate gratuit sau cA împrumuturi de Uniunea Europeană pentru a-și reveni din criza economică creată de pandemie.

Banii pot fi accesați în baza unor proiecte și cheltuiți până cel târziu în 2026.