Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, 8 septembrie, că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.
Într-o ședință a conducerii partidului pe care susținătorii premierului au convocat-o, s-a decis ca parlamentarii PNL să nu participe la sedință până nu se verifică legalitatea semnăturilor.
“Trebuie să avem o decizie a Curții Constituționale, astăzi este depusă, așteptăm decizia Curții, dacă Curtea spune că a fost legal depusă, procedurile curg și mergem mai departe, e dreptul fiecăruia să meargă în Parlamentul României“, a declarat premierul.
Întrebat de jurnaliști dacă mai există cale de împăcare cu tabăra USR-PLUS, premierul Florin Citu a spus că s-ar așeza din nou la masă cu foștii parteneri de alianță dacă și-ar retrage moțiunea.
“I-am scos eu din ridicol astăzi, am acceptat demisiile și astăzi o să depună și moțiune care este împotriva propriului guvern, dar cel puțin ei nu mai sunt în guvern. Calea cea mai simplă era să avem acum o săptămână un nou ministru al Justiției, rezolvam imediat, nu s-a vrut, foarte bine, au depus o moțiune cu AUR, un exercițiu pe care nu-l înțeleg. Acum fac o majoritate cu PSD, foarte bine, înțeleg și acest lucru, dar există încă cale, pot să-și retragă moțiunea și apoi putem să discutăm cu toții, să ne așezăm la masă și să discutăm.”
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost convocat pentru joi, 9 septembrie, la ora 16,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură intitulate “Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”.
Moțiunea de cenzură semnată de parlamentari ai AUR și USR PLUS a fost transmisă, marți, Guvernului, chiar de către Ludovic Orban, care este și președintele PNL.
Hotărârea CCR precizează că moțiunea de cenzură trebuie citită în termen de 5 zile, iar aceasta a fost depusă vineri.