
„De ce nu se topește zăpada la grătar?” – val de teorii ale conspirației pe TikTok. Mulți utilizatori spun că zăpada ar conține plastic sau că ar fi „zăpadă falsă”. Fizicienii spun că este fenomen normal, zăpada se topește mai greu în contact cu flacără deschisă.
Audio PlayerSunt zeci de videoclipuri pe rețele de socializare în care utilizatorii încearcă să topească zăpada la grătar, la flacăra ochiului de la aragaz sau cu bricheta.
„Zăpadă la grătar, poftim! Și nu se topește. Ca să vedeți că e artificială”, spune o utilizatoare pe rețelele de socialziare.
Mulți observă că zăpada nu se topește imediat și susțin că ori este „zăpadă falsă”, ori „conține plastic”, iar teoriile conspirației continuă.
„Uite și tu, nu se topește. Au băgat cip în zăpada asta!”, spun alți doi internauți.
Fizicienii explică de ce zăpada nu se topește imediat la contactul cu o sursă de căldură
Fizicienii îi contrazic. Un bulgăre de zăpadă nu se topește imediat pe un grătar încins din cauza fenomenului Leidenfrost. Inginerul Teodor Dumitrache a explicat la Europa FM:
Teodor Dumitrache, inginer: „Topirea este mult mai lentă, pentru că stratul exterior de zăpadă se vaporizează aproape instantaneu. Iar acel strat de vapori format funcționează ca un izolator și nu permite ca toată căldura grătarului să ajungă la bulgărele de zăpadă”.
Alți utilizatori s-au plâns că bulgărele nu se mai topește nici când este ținut în mână. Fenomenul a fost explicat și de fizicianul Cristian Presură:
– „De ce nu mă ud pe mână?”
– Cristian Presură, fizician: „Zăpada se va topi. Doar că durează mai mult. Mâna ta, afară, este rece, deci dă puțină căldură bulgărelui. Pune bulgărele pe o plită încinsă”.
Videoclipurile cu teoriile conspirației privind zăpada au stâns deja zeci de mii de vizualizări.
Sursa foto: Shutterstock