Fiscul a blocat șconturile Regiei de Transport București – RATB – pentru datorii istorice care se apropie de termenul de prescriere de 5 ani.
Agenția de Administrare Fiscală a pus poprire inclusiv pe sumele ce urmează a fi încasate zilnic din bilete și abonamente – anunță regia de transport public din București. S-a ajuns în această situație din cauza unor datorii la bugetul de stat, pe care RATB le-ar fi contestat însă în instanță.
RATB a acumulat datorii la bugetul de stat de peste 270 de milioane de lei. Banii ar proveni din neplata TVA-ului pentru unele gratuități și reduceri la abonamentele de transport în comun – anunță RATB.
În Capitală, 400.000 de pensionari circulă gratuit cu autobuzele, tramvaiele și troleibuzele, iar elevii și studenții beneficiază de reduceri cu 50 la abonamentele RATB. Regia a contestat în instanță plata TVA în cazul pensionarilor, motivând că nu poate achita o taxă pe valoare adăugată pentru o factură cu valoare zero. Iar procesul intentat ministerului Finanțelor se acum în faza de recurs.
Reprezentanții RATB speră că primăria Capitalei va debloca o parte din subvențiile acordate pentru ca regia să poată asigura plata salariilor pentru angajați și achiziția de combustibil.
În plus, conducerea RATB ia în calcul majorarea tarifului de călătorie de la 1 leu și 30 de bani la 1,8 lei, propunere care trebuie aprobată de consiliul general al Capitalei.
Sindicaliștii RATB s-au plâns, în repetate rânduri, de starea proastă a vehiculelor cu care sunt nevoiți să iasă pe traseu, dar și managementul defectuos al regiei de transport în comun. Recent, RATB a fost amendată cu 150.000 de lei de inspectorii OPC pentru mizeria din mijloacele de transport, lipsa aerului condiționat și pentru că autobuzele circulau cu anvelopele uzate. Iar un fost director al RATB, Viorel Popescu a fost condamnat, în primă instanță pentru abuz în serviciu și conflict de interese. Procurorii îl acuză că ar fi prejudiciat regia cu 3 milioane de lei, după ce a atribuit preferențial un contract.