Confidenţialitate

Firmele vor putea depune sau solicita acte de la ANAF doar online. Semnătura electronică se obține prin câteva companii | AUDIO

De la 1 martie nicio firmă nu va mai putea depune sau solicita acte de la ANAF decât în format online. Pentru asta toți cei care fac venituri fiscalizate trebuie să se înscrie în spațiul privat virtual al ANAF. Dacă pentru persoanele fizice înscrierea este gratuită, firmele au nevoie de o semnătură electronică ce se eliberează contra cost de firme autorizate de stat. 

Semnătura electronică în cazul firmelor costă în jur de 100 de lei pe an la firmele autorizate. Pe site-ul administrației fiscale sunt cinci firme autorizate de la care se poate obține această semnătură fără de care nu se poate face înscrierea în spațiul virtual al ANAF.

Iar de la 1 martie, doar cererile depuse online vor fi rezolvate de funcționarii administrației fiscale. Cele depuse la ghișeu nu vor fi luate în seama. O situație care îi va afecta pe cei cu firme mici, spune Ana Dincă, reprezentanta unei firme de audit și consultanță din București:

„Sunt firme extrem de mici care nu dispun nici de logistică nici de cunoștințe, care se obișnuiseră cu modul ăsta de a se deplasa la Fisc. Și ANAF-ul trebuie să se modernizeze, vor fi firme mici care vor întâmpina dificultăți, 60-70% din cei care fac venituri din chirii, veniturile agricole, nu au calculatoare performante, nu știu să se descurce.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ana Dincă mai spune că pentru micii întreprinzători era necesar ca ANAF să păstreze și câteva casierii astfel încât tranziția la spațiul electronic să fie mai facil de făcut:

„Va pierde foarte mult ANAF pentru că o să evite să declare dacă i se pare greu și atunci trebuie să lăsăm o portiță și o scăpare și pentru cei mici, care nu se pot adapta.”

Până în acest moment, peste 700.000 de firme românești și-au făcut cont în spațiul virtual. O jumătate de milion de firme mai au la dispoziție doar 12 zile pentru a rezolva situația. Directorul general adjunct ANAF, Mihaela Drăgulin:

„Până la acest moment avem înrolate în SPV în jur de 1.800.000 de contribuabili, 727.000 sunt persoane juridice și alte entități fără personalitate juridică și 1.077.000 sunt persoane fizice. Deci, începând cu data de 1 martie 2022, contribuabilii, persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală precum și persoane fizice autorizate și întreprinderile individuale și întreprinderile familiale au obligația de a se înrola în SPV. Documentele nu vor fi luate în considerare de către organul fiscal în eventualitatea în care ele sunt depuse la unitatea fiscală în format letric (n.r. pe hârtie).”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Înscrierea în spațiul virtual privat, obligatorie de la 1 martie, este valabilă și pentru PFA-uri, freelanceri sau persoane fizice care obțin orice fel de venituri.

Autor: Raul Bambu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Furnizorii de gaz și energie electrică spun că nu au primit ajutoarele de la stat. Să nu ne așteptăm la ieftiniri, transmit specialiștii economici | AUDIO