Guvernul finlandez a decis să nu extindă proiectul prin care plătea unor cetăţeni un venit de bază lunar de 560 de euro.
Astfel, guvernul a respins suplimentarea finanțării acestui proiect pilot, început în ianuarie 2017, când Finlanda a devenit prima ţară europeană care a încercat un venit de bază necondiţionat.
Cei 2.000 de participanţi – toţi şomerii – au fost aleşi la întâmplare.
Însă el nu va fi prelungit după acest an, deoarece guvernul examinează acum alte sisteme de reformare a sistemului finlandez de securitate socială.
Când Finlanda a lansat experimentul, rata şomajului era de 9,2% – mai mare decât în rândul vecinilor săi nordici.
Acest lucru, precum şi complexitatea sistemului finlandez de ajutoare sociale, au alimentat solicitările de reforme ambiţioase în materie de securitate socială, inclusiv proiectul pilot privind venitul de bază.
În luna februarie a acestui an, un think-tank al OCDE a arătat că un sistem universal de credit, precum cel introdus în Marea Britanie, ar funcţiona mai bine decât venitul de bază încercat în Finlanda.
Creditul universal înlocuieşte mai multe plăţi de beneficii cu o singură sumă lunară.
În 2016, alegătorii elveţieni au respins în proporţie copleşitoare propunerea de a introduce un venit de bază garantat pentru toţi cetățenii elvețieni.
Susținătorii propunerii au sugerat un venit lunar de 2.500 de franci elveţieni pentru adulţi şi de 625 de franci elveţieni pentru fiecare copil.