Statele membre ale Uniunii Europene se pregătesc să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind obținerea vizelor, potrivit ziarului Financial Times, preluat de presa internațională.
Cehia, Finlanda şi Estonia au restricţionat deja acordarea de vize pentru ruşi și cer UE să interzică complet accesul acestora, însă unele țări, cum ar fi Germania, se opun.
La reuniunea neoficială de marți și miercuri de la Praga, miniștrii de externe din statele Uniunii Europene ar urma să sprijine politic o decizie legată de suspendarea acordului cu Rusia privind obținerii vizelor, scrie Ziarul Financial Times, care citează 3 oficiali implicați în discuțiile pe această temă.
Jurnaliștii notează că o astfel de măsură ar însemna de fapt că suspendarea parțială impusă încă din februarie unor oficiali și oameni de afaceri ruși se va aplica și pentru cetățenii obișnuiți din Rusia.
Țări precum Cehia, Finlanda și Estonia au restricționat deja la acordarea de vize cetățenilor ruși și solicită Uniunii Europene să interzică accesul acestora în spațiul comunitar. Rămâne de văzut dacă va fi posibil acest lucru, în condițiile în care Germania și chiar Comisia Europeană se opun unui astfel de demers.
Suspendarea vizelor pentru ruși a fost cerută insistent de oficialii ucraineni. Între timp, în această țară, continuă bombardamentele.
Autoritățile ucrainene au raportat peste 120 de atacuri în ultimele 24 de ore, cele mai multe dintre ele în regiunea Sumî. De asemenea, rachetele rusești au vizat și un cartier istoric din Harkov, o zonă rezidențială, unde nu obiective militare, iar expolozii au fost și în Herson și la Svatove în regiunea Lugansk.
Unele atacuri au venit chiar din partea ucrainenilor care încearcă să țintească baze militare rusești, potrivit Reuters.
Explozii au fost și în două localități situate aproape de centrala de la Zaporojie, iar rușii și ucrainenii se acuză reciproc de comiterea acestora.
În timp ce ministrul ucrainean de Externe acuză Moscova că a transformat centrala nucleară în bază militară, ministerul rus al Apărării susține cu ucrainenii au lansat bombardamentele. Din fericire, ambele părți au comunicat că nivelul de radiații nu a crescut.
Foto: Shutterstock