Filosoful Mihai Şora, creator al colecţiei ”Biblioteca pentru toţi” şi fondator al Grupului pentru Dialog Social, împlineşte luni, 7 noiembrie, vârsta de 100 de ani.
”Dragi prieteni, dacă e luni, apare soarele. De azi într-o săptămână, schimb prefixul. PS: Şi eu vă iubesc pe voi”, scria pe 31 octombrie, Mihai Şora pe pagina sa de Facebook.
Foarte activ în mediul online, Mihai Şora împărtăşeşte experienţele şi întâmplările cotidiene, dar şi versuri şi scurte cugetări.
Filosoful Mihai Şora a primit în dar de la soţia sa, Luiza Palanciuc-Şora, un canal de YouTube şi un trailer al filmului ”100”, care va fi publicat în întregime după aniversarea lui, în care apare vorbind despre bucurie.
A locuit în Franţa. Revenit în ţară, în 1948, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, de unde a fost ”eliberat din funcţie” pentru ”origine socială nesănătoasă”, şi, între altele, la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă.
Aici a iniţiat multiple proiecte editoriale, între care a regândit din temelii colecţia ”Biblioteca pentru toţi’” (BPT). A înfiinţat colecţiile ”Scriitori români” şi seria de opere complete ale scriitorilor Tudor Arghezi şi Mihail Sadoveanu.
După Revoluţia din 1989, Mihai Şora a fost unul dintre cei care au pus bazele Grupului pentru Dialog Social. A fost numit ministru al Învăţământului în 1990 şi, solidar cu Piaţa Universităţii, a condamnat, printr-un comunicat memorabil, barbaria declanşată de Ion Iliescu. A demisionat în semn de protest.
Foto: Facebook