Marți este înmormântat filosoful Mihai Șora. S-a stins, sâmbătă, la vârsta de 106 ani. Personalitățile care au participat la priveghiul de luni seară de la Biserica Albă, din inima Bucureștiului, au spus că Mihai Șora a fost o expresie a centenarului României.
Înhumarea are loc la Cimitirul Bellu, la ora 14.30, o ceremonie cu onoruri militare.
Biserica Albă, aflată pe Calea Victoriei 110, în care a fost așezat trupul neînsuflețit al academicianului Mihai Șora, a fost deschisă întreaga noapte.
Preotul paroh Mihai Săsăujan, profesor universitar, le-a vorbit jurnaliștilor despre personalitatea lui Mihai Șora și despre faptul că participa la slujbele importante:
„Era o prezență tăcută, smerită dar foarte vie. Pentru el, Mântuitorul Hristos este ceva foarte apropiat inimii lui, tatăl domniei sale a fost preot în zona Bihorului, Mântuitorul i-a rămas în inimă toată viața.”
Un ultim omagiu i-a adus și consilierul prezidențial Sergiu Nistor:
„Sunt aici pentru a purta coroana omagială a președintelui, la catafalcul filosofului Mihai Șora. Pe Mihai Șora l-am cunoscut ca o întruchipare a centenarului, el a fost cel care a spus cel mai mult și cel mai bine despre suta de ani pe care am parcurs-o ca popor și ca nație.”
„M-a întrebat cineva, la un moment dat, unde este deschisă Cartea de Condoleanțe” a transmis, într-un mesaj publicat pe Facebook Luiza Șora, soția filosofului.
„Nici nu mi-a trecut prin minte, de fapt, că ar trebui să caut una. Voi lua un caiet de-al tău din teancul celor neîncepute. Ți se potrivește oricum mai bine decât un voluminos in-folio cu ferecături și margini aurite. Și voi scrie eu la început: „Mihai Șora este sarea Pământului“, a mai scris aceasta.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea