Filmul „Vaiana” , distribuit în România în varianta dublată 2D şi 3D, redă aventura unei navigatoare înnăscute – Vaiana – care porneşte în căutarea unei insule legendare din Oceania, călătorie de-a lungul căreia întâlneşte un semizeu şi are parte de experienţa vieţii, care o va transforma complet.
Regia filmului de animație este semnată de Ron Clements şi John Musker.
Cel mai recent film al Walt Disney Animation Studios, „Vaiana”,care spune povestea unei căutări în largul oceanului, porneşte de la premisa că oceanul nu separă, ci uneşte insulele şi oamenii. Realizarea filmului a presupus multă muncă de documentare, dar şi imaginaţie şi creativitate în ceea ce priveşte conturarea personajelor în cele mai mici detalii.
De exemplu, Vaiana poartă şapte tipuri de costumaţii, printre care se remarcă şi vestimentaţia tradiţională din insulele Oceaniei. Creatoarea costumelor, Neysa Bové, spune că a ales o variantă vestimentară care să completeze naraţiunea aventurii în care se aruncă puştoaica. Interesant este că cel mai elaborat costum în care apare îmbrăcată Vaiana se vede doar preţ de şase secunde, în cadrul unei secvenţe ce redă un dans.
În plus, podoaba pe care o poartă pe cap, alături de costumaţia de ceremonie, sunt inspirate din ceremoniile Taualuga din cultura zonei Samoa şi simbolizează regalitatea. Pentru consecvenţă cu tematica filmului, toate personajele poartă costume făcute din materiale disponibile şi acum 2.000 de ani, când are loc acţiunea.
Un personaj exotic este Tamatoa, un crab de peste 15 metri cu probleme serioase privind stima de sine, care trăieşte într-o bizară lume bio luminiscentă. Lalotai, un tărâm al monştrilor, este un loc al fanteziei aflat dincolo de fundul oceanului. Numele este de provenienţă locală, „lalo” înseamnă „dedesubt”, iar „tai” înseamnă „mare” în proto-polineziană.
Oceanul e mult mai mult decât apă, e un personaj în sine în film. Echipa de producţie a creat o instalaţie specială, de peste 15 metri, care să o ajute să facă animaţiile în largul oceanului. Specialiştii în efecte speciale au adăugat apa, stropii, picăturile.
Într-una dintre versiunile iniţiale ale animaţiei, cocoşul Heihei era un personaj deştept şi obraznic, dar producătorii au decis că îi lipsea doza de unicitate. Unii au vrut să renunţe la personaj, în vreme ce alţii au cerut să rămână în film. Până la urmă au ajuns la un consens: cocoşul a rămas, dar IQ-ul i-a fost semnificativ redus.
Pentru a crea cerul înstelat de acum 2.000 de ani, echipa de producţie a apelat la ajutorul astronomilor, care au documentat în detaliu scenariul acesta şi au făcut o listă cu toate stelele care au fost vizibile pe cer, în largul Pacificului, acum 2.000 de ani.